Hopp til innhold

Tilbakeblikk på 2023

På årets siste dag pleier jeg å lage et tilbakeblikk på året som er til ende. Det er en måte å bearbeide diverse hendelser og utviklinger på, samt skaffe perspektiv på livets gang. Jeg startet tradisjonen nyttårsaften 2011, men dessverre er noen år blitt utelatt.

Dessuten har det vært to ulike typer tilbakeblikk. For 2011, 2015 og 2016 laget jeg en slags "månedsbok" med en kort oppsummering av de viktigste hendelsene hver måned. For 2017, 2018, 2019 og 2022 laget jeg billedkavalkader, også for hver måned, med tilhørende sitater som jeg følte passet til måneden og/eller bildet.

Tilbakeblikket på 2023 skal derimot kombinere billedkavalkade og oppsummering, og fokuset vil ligge på det viktigste som har hendt meg i år, nemlig utgivelsen av min andre roman, Portrett i flammer.

Og med det ønsker jeg min leserskare et godt nytt år!

JANUAR

De som har fulgt denne bloggen og min karrige karriere som forfatter siden debuten i 2006, vet at det var et stort øyeblikk for meg da jeg 23. januar ble kontaktet av Liv Forlag med tilbud om utgivelse av min andre roman, som opprinnelig het Med tid og med år og siden fikk tittelen Portrett i flammer. Jeg hadde allerede mottatt en rekke refusjoner og fryktet at det ikke var noe håp for dette prosjektet.

FEBRUAR

Allerede sommeren 2022 hadde jeg fått novellen "Fransk lukking" antatt i Litteraturtidsskriftet Lasso, men utgivelsen av 2/2022 Barbar ble forsinket med mange måneder. Da den endelig forelå i februar, var det tilfredsstillende å se sitt bidrag på trykk, men bladets omslag var skuffende intetsigende, uten tittel og nummer. Uansett er det den første novellen jeg har hatt på trykk siden nittitallet!

MARS

Tromsø var kald og snørik denne måneden. Men jeg var fylt av en optimisme og godfølelse jeg knapt har kjent siden før pandemien. Jeg var veldig sosial, traff nye mennesker og gledet meg til varmere tider og den forestående utgivelsen, som jeg visste ville bli i løpet av høsten. Bearbeidelsen av manus var i full gang.

APRIL

April var også kald, selv om sollyset hjalp med å smelte bort litt av vinteren. 13. april kunne jeg ikke dy meg, men måtte smake på årets første softis – med sur jordbær. Ellers var jeg innom biblioteket for å studere diverse baksidetekster med tanke på hvordan jeg best kunne utforme min egen.

MAI

Det var tid for å ta et forfatterportrett til boken, og Maria, min søster, påtok seg oppdraget med glede. 23. mai var vi i Tromsø Fotoklubbs studio for å forevige mitt kontrafei. Denne måneden var dessuten manus, etter redaktørens mening, klart til språkvask.

JUNI

Foto: Rolf Klaudiussen

Sommer i Tromsø, og 17. juni gikk Rolf og jeg en lang kveldstur over øya samtidig som Midnight Sun Marathon pågikk. Han tok dette bildet av meg oppe ved Alfheim. Nå var det også bestemt at Portrett i flammer skulle utkomme i august. Spennende tider!

JULI

I mange år lå dette bildet nedpakket, men min mor klarte å grave det frem, slik at jeg kunne scanne det. Det viser klasse 1A på Bjerkaker skole, skoleåret 1985/1986. Man finner mitt yngre jeg som nummer to fra venstre i øverste rekke. Lærerinnen, eller "frøken", som vi sa, het Anna Hanssen. Hun var av den gamle skolen (så å si), men vi hadde et godt forhold. Hun døde i 2006.

AUGUST

Portrett i flammer utkom 14. august, og samme dag var jeg i Oslo for å signere forhåndsbestilte eksemplarer på Norli. Endelig var boken på vei ut i verden, til interesserte lesere, til bibliotekene og til bokhandlerne som hadde funnet det for godt å kjøpe inn noen eksemplarer.

SEPTEMBER

Foto: Korhan Markussen (som sees i speilet øverst)

Tidligere på sommeren hadde jeg for moro skyld søkt opptak på Cappelen Damms Krimforfatterskole, 2. klasse, med mitt ufullendte romanprosjekt Hvit rose, som jeg begynte på så tidlig som i 2017. Jeg fikk tilbud om plass, og i september møttes vi til første skoledag i forlagets lokaler i Oslo. Etterpå gikk elever og lærere (Torkil Damhaug og Sarah Natasha Melbye) ut for å spise på Cin Cin Café like i nærheten, hvor dette bildet ble tatt. En hyggelig gjeng!

OKTOBER

Første halvdel av måneden tilbrakte jeg i Berlin og Oberwiesenthal, på hotellet Alpina Lodge, nær den tysk-tsjekkiske grensen. Fantastisk å besøke Tyskland igjen etter mer enn tre år i "innlendighet". Dessverre kom jeg hjem til Tromsø til dårlige nyheter: Portrett i flammer ble ikke innkjøpt av Kulturrådet, noe som var et hardt slag for både forlaget og meg personlig.

NOVEMBER

Jeg besøkte familien Hagen-Pesch på Hamar, gode venner som før bodde i Tromsø. Førjulsstemningen var til å ta og føle på. Og som den musikalske familien de er, holdt de et par konserter mens jeg var der. Gradestokken krøp etter hvert ned mot 17 minus, som var i kaldeste laget for lange spaserturer. Men jeg besøker gjerne Hamar igjen i vårlige omstendigheter.

DESEMBER

Siste Oslo-tur i år med en ny runde på Krimforfatterskolen. Her satt jeg på Kaffebrenneriet i Akersgata en vinterkald søndag morgen 3. desember. I årets siste måned har jeg erkjent at Portrett i flammer ikke klarte å vekke den interessen jeg hadde håpet på. Noen bokbloggere, ikke minst bokinspirator Liv Gade, har likt den og uttalt seg i rosende ordelag, men salget er lavt, og ingen aviser har anmeldt boken eller ønsket å intervjue meg, selv ikke de lokale mediene i nord. Jeg var lenge i samtale med Akademika Tromsø om et bokarrangement der, men de trakk seg til slutt fra avtalen. Så det har vært en del skuffelser denne høsten. Det er virkelig andre tider enn da jeg utgav Herrer i åndenes rike i 2006.

I dag, på årets siste dag, fortsetter jeg å jobbe med Hvit rose. Hvis alt går som jeg håper, blir dette min tredje roman. Kanskje mottagelsen blir litt varmere neste gang. Når man har valgt dette yrket (eller dette yrket har valgt en), er det ikke annet å gjøre enn å skrive videre, skrive mer, skrive bedre.

Facebook

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.