Hopp til innhold

Tilbakeblikk på 2011

Nå fikk jeg plutselig lyst til å være litt sentimental, og jeg skal derfor ta en kjapp gjennomgang av 2011, måned for måned, med vekt på det personlige. Jeg synes at bloggåret må avrundes med et desemberinnlegg, ikke et novemberinnlegg. Dessverre er jeg udugelig til å blogge på jevnlig basis, kanskje fordi jeg - som alle sier - ikke liker å være for personlig, og hva skal man da skrive om? Det er vel derfor jeg prøver å være forfatter, antar jeg.

 

JANUAR 2011

På dagjobben i bokhandelen fikk jeg en ny kollega jeg kunne terrorisere hver mandag. La oss kalle henne "Ingrid" (hun heter Ingrid i virkeligheten også). Jeg prøvde å skrive roman innimellom, men fikk stadig oversetteroppdrag fra Vagant. Rolf var også tungt inne på tanken om å bli oversetter, fra engelsk og innen det skjønnlitterære formatet, men lot det etterhvert ligge i bero.

Utdrag fra e-post (til Pål Martin): For meg er Civ kort og godt en emulator hvor jeg kan leve ut min indre imperialist.

 

FEBRUAR 2011

Skjermkortet kollapset, hvilket førte til at jeg måtte kjøpe nytt, som jeg ikke hadde strømforsyning til, hvilket førte til halvannen måneds venting på ny strømforsyning fra Amentio Datakjeden, som, uten at jeg visste det, var et synkende skip på denne tiden. Kronprinsen var innom MH-bygget, og en iskald kveld var jeg på bowling sammen med noen av de bokhandelansatte. Jeg leste: Jenny av Sigrid Undset.

Utdrag fra e-post (til Rolf og Ken): Jeg turde forøvrig påpeke at av oss tre er det vel jeg som i minst grad har presupponert at millionene skulle renne inn så snart den kunstneriske geskjeften var stablet på bena.

 

MARS 2011

NRK Bokprogrammet hadde et program som omhandlet studentromaner, og Herrer i åndenes rike lå i stabelen Siss Vik holdt opp for kameraet. Det er vel noen år siden den boken har vært på TV.

Utdrag fra e-post (til Tomas): Men når jeg tenker på deg, tenker jeg to ting: treffet i Stavanger i november 2000 med bowling og denslags, og IRC-diskusjoner over flere år.

 

APRIL 2011

Jan Kjærstad besøkte Tromsø, og jeg tok meg fri for å bivåne hans opptreden på biblioteket. Min gamle veileder Viggo Rossvær var også tilstede. Ellers var jeg opptatt av historiske romaner denne måneden, skrev et lengre innlegg om det, og Bokprogrammet hadde et avsnitt hvor spørsmålet var om en historisk roman må være korrekt. Ja, sier jeg. Jeg leste: St. Leon av William Godwin.

Utdrag fra e-post (til Ingjerd): Det er vel mer som Kjærstad sier: Man kan ikke realisere absolutt alt i eget liv, men man kan realisere det i litteraturen.

 

MAI 2011

Denne måneden skaffet jeg meg bil. Plutselig var hele verden innen rekkevidde, i hvert fall hele byen. Tok med meg mor og kjørte til Ishavskatedralen for å se Maria gjøre eurytmi. Så dro vi fastansatte på bokhandelen til Polen. Herlig sted, bortsett fra at man ikke kan polsk, polakker sliter med å forstå engelsk, og jeg fant bare ett eldre menneske som kunne tysk. Jeg leste: Inferno av August Strindberg.

Utdrag fra e-post (til Sigurd): Jeg var ikke så sikker selv, for jeg følte at jeg balanserte på en knivsegg mellom norsk forståelighet og tysk originaltroskap. Det er storartet hvis jeg har landet på begge sider uten å bli delt i to!

 

JUNI 2011

Siste oversettelse for Vagant på en god stund (jeg begynte våren 2009). Full jobb på bokhandelen og ingen sommerferie.

Utdrag fra e-post (til Erik): Ja, bok nummer to er en utfordring. Jeg blir ikke så lett fornøyd med det jeg skriver, som jeg gjorde med den første boken. Driver og surrer rundt med slutten på førsteutkastet, har 231.000 ord, men ser for meg en major omskrivning og sikkert masse kutting.

 

JULI 2011

Søsteren min og jeg gikk på Buktafestivalen. For mitt vedkommende var det kun én grunn til det: Nick Cave. Fantastisk opplevelse. Siden hadde jeg besøk av en venninne fra hovedstaden. Skjebnen ville ha besøket til å sammenfalle med terroraksjonen i Oslo og på Utøya. Var på Polaria for første gang på 13 år. Man besøker liksom aldri severdighetene i egen by, med mindre man har noen utenfra å vise dem til. Jeg leste: Hjulskift av Vigdis Hjorth.

Utdrag fra e-post (til Rolf): Bare å glemme det stipendiatet.

 

AUGUST 2011

Endelig ble jeg, etter fire og et halvt år, ferdig med førsteutkastet til Det absolutte nullpunkt. Skrev redaktøren min e-post hvor jeg sa at jeg håpet å sende ham manus om en måneds tid. Jeg følte jo ikke akkurat at jeg satt med noe som lignet et lesbart produkt.

Utdrag fra e-post (til Rolf og Ken): Åpenbart at jeg nettopp skrev Pharo en e-post og bad ham rydde kalenderen sin.

 

SEPTEMBER 2011

Spotify og Facebook ble bestevenner, og jeg fikk tyn da all boybandmusikken min plutselig ble offentliggjort på veggen. Jeg begynte langsomt å lese gjennom de 230.000 ordene jeg hadde skrevet. Ellers leste jeg: Normans område av Jan Kjærstad.

Utdrag fra e-post (til Franziska): Har rettet på to ord, "bakovervendt" ble "bakstreversk", og Bundeslade er "Paktens ark" på norsk.

 

OKTOBER 2011

I slutten av måneden tok jeg ut ferie. Jeg trodde jeg skulle begynne med masteroppgaven igjen, men alle tre ukene gikk til å gjøre Det absolutte nullpunkt presentabelt for innsendelse til redaktøren. Jeg hadde imidlertid tid til å bivåne Idas boklansering på Akademisk Kvarter. Tidligere kollega som får utgitt bok, er en liten begivenhet man turde få med seg. Jeg leste: Snart er det oss av Ida Zachariassen Sagberg.

Utdrag fra e-post (til Anja): Hadde jeg hatt råd, skulle jeg ha reist bort for å skrive, men isteden sitter jeg hjemme og skriver. Går bra det også.

 

NOVEMBER 2011

Mor var nå blitt så redusert at hun kom på sykehjem. Jeg sendte manus til redaktøren og begynte å sysle med Nietzsche igjen, tenkte å lese Making Sense of Nietzsche, men så kom Min kamp 6 og ødela den planen. I slutten av måneden reiste jeg til Bergen på invitasjon fra professor Eivind Tjønneland, for å delta i en jubileumskonferanse i forbindelse med at det er 200 år siden Norge fikk eget universitet.

Utdrag fra e-post (til Øystein):  Det du trenger, er en mannlig redaktør med skjegg og hår på brystet.

 

DESEMBER 2011

Vellykket opphold i vestlandsmetropolen, selv om jeg ikke var helt på topp fysisk akkurat de dagene, og sko som ikke holder vann, holder ikke vann (unna) i Bergen. Ellers har det vært en utfordring å kjøre på glatt føre, noe jeg ikke har gjort på minst ti år. Jeg leste: Genanse og verdighet av Dag Solstad.

Utdrag fra e-post (til Sigurd): Jeg ser på Vagant-sidene at det planlegges nye sider i den tiden du nevner. Det høres spennende ut, og jeg er helt sikkert med igjen til våren.

Godt nytt år!

Facebook

8 kommentarer til “Tilbakeblikk på 2011

 1. Øystein Tranås Kristiansen

  "Utdrag fra e-post (til Øystein): Det du trenger, er en mannlig redaktør med skjegg og hår på brystet."

  Mener å huske at du sa jeg trenger en mannlig redaktør med skjegg og flanelskjorte, men det er mulig jeg tar feil.

 2. Rudolph Aspirant

  Et arkitekturalt utfordrende år ! (Det begynte med noen tekniske problemer, etterpå vurderte og så du prosjektet videre utvikle, fikk du noen nye reise tilknyttet perspektiv fra et annet synnspunkt, fortsatt du å forbedre på noen kvalitetsparameter, og til slutt fortjente du deg selv en liten ettertanke pause !)

 3. Rudolph Aspirant

  Jeg har et norsk språk spørsmål ! Er uttrykket "ikke sant ?", (som man høres brukt på nivået av en virkelig verbal Tourette forstyrrelse liknende tic her hvor jeg bor og jobber i Norge), karakteristisk norsk, eller finnes det så vanlig brukt på dansk også, på svensk ? Jeg har ikke sett dette utrykket så vanlig brukt i skriftlige tekster...selvfølgelig, leser jeg ikke så mange forskjellige tekster på norsk, ikke de som fremstår som de "spontane samtale styl" type tekstene uansett.

  Faktisk, hvordan tolker man på norsk "conversational style" ?

 4. Rudolph Aspirant

  P.S. Har noen prøvd å måle hvor ofte man gjennomsnittlig bruker det muntlige uttryket "ikke sant ?" på forskjellige norske dialekter eller i forskjellige regioner i Norge ?

  Jeg har faktisk et godt inntrykk om dette utrykket. Jeg tror det "inviterer" på en vennlig og ikke truende måte en annen menneske som man snakker med i en dialog, det også viser at den som snakker har både evne og interesse (motivasjon ?) å bli i tvil om noen ting. Jeg tror det står på et veldig høyt kvalitativ sivilisert utviklet menneske kommunikasjon nivå, det kan også oppmuntre utdanning på en nesten sokratisk type av metode som inviterer man å stille og å svare på spørsmål i løpet av en dialog.

  Jeg vet ikke hvorfor uansett klarer jeg ikke ennå å bruke det spontant, det aldri kommer til meg når jeg snakker på norsk...

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.