Hopp til innhold

Forfattertilværelsens uutholdelige treghet

Nå er det over en måned siden jeg satte punktum for førsteutkastet. Jeg lot manus hvile i litt over en uke, før jeg begynte å lese det. Ideen er å lese, markere med rødpenn ting jeg vil ha endret, ta en kjapp fikserunde og kanskje noen flyttinger og omskrivninger, før jeg sender manus til forlaget.

I bloggende stund har jeg lest ca. 100 sider, stort sett ting jeg skrev for 2-4 år siden.

Problemet er at jeg har nesten 300 sider igjen. Og jeg som opprinnelig regnet med å være ferdig i disse dager. Det har gått altfor langsomt.

En av grunnene til langsomheten er at jeg har lest andre ting isteden, som Normans område og Om å skrive. Det er gøyere å lese ting som er godt skrevet; Det absolutte nullpunkt er jo bare en kladd.

En annen grunn er at det er relativt kjedelig å lese disse tingene jeg har vært innom gjentatte ganger siden 2007. Det er som å stå over grytene i flere timer for å lage en diger middag. Man er så mettet av matlukten at når man endelig skal sette seg til bordet, frister ikke maten lenger. En av løsningene er selvfølgelig å la manus hvile enda lenger. Men i mitt tilfelle tror jeg faktisk jeg måtte ha latt det ligge et helt år før eimen var ute av nesen. Og ett år? Nei, det går ikke. Ikke når man allerede har holdt på med samme boken i fire og et halvt.

En tredje grunn er hverdagslivets mange forstyrrelser. Siden jeg ikke kan leve av å være forfatter, har jeg et yrke hvor jeg mottar lønn hver måned - tvingende nødvendig for å overleve. Dette yrket opptar store deler av dagen. Og dessuten tenker jo folk flest, som familien, at når man er ferdig på jobb for dagen, ja, da har man fri. Med mindre man har en spesiell avtale med noen, er man ledig. Det er naturlig å tenke slik, og jeg synes jo det er hyggelig å tilbringe tid med venner og familie. Men noen ganger må man la arbeid gå for hygge, for det er et arbeid. Uheldigvis et arbeid som det er lett å utsette, for det er ingen som venter på en. Forlaget går ikke under dersom jeg ikke sender dem manus. Leserne vil neppe savne den uteblivende boken; det er jo så mange andre å ta av.

Men nå har jeg laget meg en plan. Og jeg offentliggjør den like godt på bloggen her, slik at mine trofaste, men stadig færre lesere (sånn går det når man ikke oppdaterer ofte) kan holde meg ansvarlig dersom jeg ikke gjør jobben min.

Altså, slik er planen:

Mandag 3. oktober: 106-150
Tirsdag 4. oktober: 151-200
Onsdag  5. oktober: 201-250
Torsdag 6. oktober: 251-300
Fredag  7. oktober: 301-350
Lørdag 8. oktober: 351-392

Søndag 9. til søndag 16. oktober: Gjennomgang av bemerkninger i teksten, eventuell omskrivning.

Mandag 17. oktober: Innsending til redaktør.

Og klarer jeg ikke dette, kan jeg ryke og reise.

Jeg skal holde innlegget oppdatert i kommentarfeltet etterhvert som jeg fullfører mine delmål. Hver dag en ny kommentar med hvilken side jeg er på.

ARBEITSDISZIPLIN MUß SEIN!

Facebook