Hopp til innhold

Gratulerer med dagen III

I fjor snakket vi om det eneste amerikanske flagget som hadde 15 stjerner og 15 striper, og som ble brukt mellom 1795 og 1818. Alle andre versjoner har hatt 13 striper og et varierende antall stjerner. Flagget ovenfor bør være kjent for alle som har sett amerikanske filmer omhandlende 2. verdenskrig og Koreakrigen. Ja, i den grad det finnes amerikanske filmer som handler om 1. verdenskrig, skal dette flagget figurere der også.

USAs flagg endrer seg nemlig etter en bestemt mal. For hver nye stat som innlemmes i unionen, tilføyes det en ekstra stjerne i kantonen (det blå feltet oppe til venstre), og det nye flagget heises for første gang offentlig den påfølgende 4. juli. Dette flagget ble heist første gang 4. juli 1912, da Arizona og New Mexico ble innlemmet som USAs 47. og 48. stater. Dermed var hele det sammenhengende kontinentale USA blitt til stater, de såkalte "Lower 48". Tidligere hadde de største områdene i vest vært såkalte uorganiserte territorier. 1912 kan derfor markere den endelige avslutningen på det Ville Vesten, the "closing of the frontier", som man også snakket om rundt århundreskiftet. Fortsatt gjenstod Alaska på det nordamerikanske kontinentet, men dette territoriet var adskilt fra det øvrige USA som følge av Canadas vestkyst.

Dette flagget har også hatt nest lengst fartstid. Det ble byttet ut 4. juli 1959, etter 47 år i tjeneste. Året etter, 4. juli 1960, kom dagens flagg, som i dag feirer 50-årsjubileum.

Vi gratulerer USA med 234-årsdagen.

Facebook

1 kommentarer til “Gratulerer med dagen III

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.