Hopp til innhold

Gratulerer med dagen

Ved nærmere ettersyn er dette velkjente flagget ikke identisk med dagens stjernespanglede banner. Denne versjonen ble heist offentlig første gang 4. juli 1908, for nøyaktig hundre år siden, da Oklahoma var blitt USAs 46. stat.

Hver nye stat som innlemmes i unionen, æres med en stjerne på flagget. Dette betyr at USAs flagg er det som har endret seg mest de siste to hundre årene, fra de 13 opprinnelige statene ved flaggresolusjonen i 1777 frem til 50 stjerner og 50 stater i 1960. Dagens flagg er altså 48 år gammelt, men på 1800-tallet ble flagget gjerne oppdatert hvert eller annethvert år, etterhvert som de vestlige territoriene ble tømt for indianere og omgjort til stater.

Er det forresten noen som vet hvorfor det er en så utbredt myte at USA har 52 stater?

Facebook

11 kommentarer til “Gratulerer med dagen

 1. Stian M. Landgaard

  Jeg fant dette på et diskusjonsforum:

  Kanskje folk har sett for mye på "An Officer and a Gentlemen", hvor uttrykket "...the best sex in 52 states" forekommer. Det er en måte å si "bedre enn perfekt", som vi ville sagt i Norge. Man kan sammenligne det med uttrykk som "Han ga 110%". Ingen kan selvsagt yte mer enn 100%, men uttrykket representerer å gi det lille ekstra.

  Et annet sted leste jeg at siden det ofte er 52 deltagere i missekonkurranser av typen "Miss America", har folk fått det for seg at det er like mange stater som deltagere. De to ekstra skjønnhetene kommer imidlertid fra District of Columbia, det føderale distriktet som er identisk med hovedstaden Washington, og Puerto Rico, et amerikansk samveldeområde (koloni høres så imperialistisk ut).

 2. KZ

  Yo, Stian. Liten digresjon her nå: Du vet ikke tilfeldigvis hvorvidt hele Aschehoug er på ferie for tiden, og når de evt. kommer tilbake på jobb?

 3. Erik Martenson

  På meg virker det som også Tiden har tatt sommerferie. De svarer ikke på e-post. Kanskje det er slik forlagene avvikler fellesferien?

  Har aldri hørt dette med 52 stater, Stian. Det eneste jeg erindrer er UK omtalt som the 51st state. På en spøkefull måte, dog.

 4. Stian M. Landgaard

  Erik: Da har du levd i en beskyttet tilværelse. I hele min barndom og ungdom svirret de 52 statene rundt meg. På ungdomsskolen nektet de andre elevene (ja, deg, Mads -- din pikk!) å godta at det skulle være 50 stater.

 5. Erik Martenson

  Stian, det må ha vært et Tromsø-fenomen. Jeg gikk barneskole, grunnskole, ungdomsskole og videregående (stryk det som ikke passer) i Alta, fordi min stefar fikk seg jobb der, og de bygde hus der, osv. Jeg så akkurat filmen Patton, og der var det 48 stjerner i flagget – som jo er korrekt. Så kom Alaska og Hawaii inn i bildet.

 6. Landgaard

  Jeg pleier å følge med på flaggene når jeg ser amerikanske filmer som omhandler 2. verdenskrig. Har de 48 stjerner (lett gjenkjennelig ved at alle stjernene står på rekke og rad) eller 50 stjerner (stjernene står i sikksakk-mønster).

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.