Hopp til innhold

Første radiointervju og første anmeldelse

Den siste uken har det skjedd litt av hvert. Siden "Herrer i åndenes rike" kom ut tirsdag 15. august, har jeg fått en avisanmeldelse og deltatt i et radiointervju.

Den siste uken har det skjedd litt av hvert. Siden Herrer i åndenes rike kom ut tirsdag 15. august, har jeg fått en avisanmeldelse og deltatt i et radiointervju.

Anmeldelsen: Unge Winthers lidelser (BT, 15.08.06)

Den første anmeldelsen av Herrer i åndenes rike er skrevet av Lars Helge Nilsen og stod å lese i Bergens Tidende tirsdag 15. august. Det var samme dag som boken kom fra trykkeriet, akkurat tidsnok til høstlanseringen på Aschehoug. Med andre ord hadde ikke anmelderen mottatt et leseeksemplar fra forlaget, men må på et eller annet vis ha fått tak i råmanuset tidligere på sommeren, skrevet anmeldelsen og klargjort den for offentliggjøring samme dag som boken forelå. Relativt avslørende er det jo når anmelderen skriver at "Stian M. Landgaard debuterer med en god gammeldags og 350 sider lang dannelsesroman ...", når boken er på hele 462 sider. 350 A4-ark ville derimot høres ganske riktig ut. Men det kan jo ha vært en trykkfeil.

Anmelderen beskriver struktur og handling ganske godt, og ser ut til å ha likt bokens "lange og tidvis morsomme diskusjoner med utgangspunkt i Winthers [hovedpersonen] stadige verbale konfrontasjoner med sine medstudenter og lærere". Lars Helge Nilsen skriver videre: "Romanen er et forsøk på å debattere en statlig reform [Kvalitetsreformen] skjønnlitterært, og illustrerer godt den frustrasjon som mange av fagmiljøene har tilkjennegitt etter at systemet ble innført. Boken er samtidig en moderne studentroman hvor studiet i seg selv har en viktig rolle og ikke bare er til pynt."

Imidlertid er anmelderen kritisk til romanens stil: "Skrevet i et elevert riksmål får den stadig et ufrivillig komisk skjær; som om den etteraper sine forbilder fra 1800-tallet uten å lykkes helt." Og en tanke negativ til hovedpersonens vesen (eventuelt til forfatterens beskrivelse av ham): "Winthers klisjéfylte beskrivelser av sin omverden -- og hunkjønnet spesielt -- påfører leseren vel så mye lidelse som hovedpersonen selv. Hvorfor Winther er blitt en slik ihuga nietzscheaner, synes jeg heller ikke Landgaard forklarer godt nok."

Anmeldelsen ligger dessverre ikke på nett, såvidt jeg kan se.

Radiointervjuet: Radiofront: Ordfront (NRK P2, 20.08.06)

Noen timer før jeg bordet flyet til Tromsø forrige tirsdag, ble jeg intervjuet på Aschehoug av Anne Bøhler fra P2. Temaet var i all hovedsak Herrer i åndenes rike som universitetsroman. Helene Uri ble også intervjuet om sin universitetsroman, De beste blant oss, og professor Jacob Lothe bidro med en analyse av denne forholdsvis nye genren i Norge. (Klassekampen hadde forøvrig en artikkel om nevnte universitetsromaner i sommer.) Lothe mente at Uris roman falt soleklart innenfor genren, siden den fokuserer mye på de mekanismer og intriger som råder mellom de faglig ansatte. Min roman falt tildels utenfor, hevdet professoren, siden den var skrevet fra perspektivet til en student og hovedsakelig kretset rundt ham og hans møte med universitetet.

Likevel er det en av de faglig ansatte som har en fremtredende rolle i Herrer i åndenes rike, og det er filosofiprofessoren Eivind Falck. Han er Christian Winthers veileder på Nietzsche og fortoner seg som en meget streng og autoritær figur. Christian finner snart ut at Falck nærer lite respekt for filosofistudenter, siden de ofte er havnet på studiet uten å vite hva de vil der. Men når Falck oppdager at Christian virkelig vil gå inn for filosofien med hud og hår, på nietzscheansk vis, oppstår det et gjensidig, nesten vennskapelig forhold mellom de to.

Hør programmet på Radiofronts nettsider. Søk etter Ordfront 20.08.06 13:30.

Facebook

4 kommentarer til “Første radiointervju og første anmeldelse

  1. Stian M. Landgaard

    Ja, slik kunne man også ha tolket det, hvis du hadde skrevet "anmeldelsen" og ikke "intervjuet", yo.

    Jo, kanskje jeg legger den ut etterhvert, yo. Irriterende at de ikke klarer å nettpublisere slikt.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.