Hopp til innhold

Kitsch og kamp

Stephen Bannon i 2017. Foto: Gage Skidmore.

Stephen Bannon, Trumps tidligere sjefstrateg, vil forene Europas høyreradikale partier og ta et oppgjør med EU. Både AfD og Viktor Orbán hiver seg på.

Artikkel av Thomas Assheuer, opprinnelig publisert i Die Zeit, oversatt fra tysk og publisert på Vagants nettsider.

Facebook

40 kommentarer til “Kitsch og kamp

 1. Poe

  Hmmm jeg la igjen en kommentar på Vagant, i den tro at jeg befant meg her i denne bloggen ... og den går visst ikke å fjerne:

  ``Mja, man føler vel at denne analysen av forholdene lider en smule under heller spekulative dystopiske undergangstemninger hos forfatteren mer enn rasjonelle beskrivelser av den faktiske situasjon…selv om her utvilsomt finnes visse elementer av sannhet.

  Bullshitfaktoren er temmelig høy mao.

  Får du godt betalt for disse oversettelsene Landgaard?``

 2. Stian M. Landgaard

  Festlig! Det er aldri noen skriver kommentarer til artiklene på Vagant.no. Uansett er det beste ved å være oversetter at man ikke trenger å stå inne for synspunktene i teksten.

  Jeg får honoraret i standardkontrakten, for tiden kr 205,12 per 1000 tegn inkludert mellomrom. En kort, vanskelig tekst lønner seg altså mindre enn en lang, lett tekst.

 3. Poe

  Ja jeg forstår jo at du ikke deler synspunktene til denne dagdrømmeren, men begriper ikke hvorfor du driver og oversetter slikt skvip...det er vel bare fordi du trenger gryn og derfor har solgt deg for sølvpengene til Vagant etc?

  De trykker vel stort sett bare politisk korrekt sprøyt i den blekka?

 4. Poe

  Ja ja, ikke at jeg på noen måte fordømmer deg, jeg ville gjort nøyaktig det samme, dersom jeg behersket et språk tilstrekkelig til å tjene penger på oversetteroppdrag...jeg ville gladelig oversatt svarteboka til Satan selv uten de minste skrupler og ledd hele veien til banken...

 5. Stian M. Landgaard

  Hoho, Roar forsvant og Tranås er taus. Nå er det min tur til å være Poetrixx' underholdningsobjekt. 😀

  Jeg liker å oversette, men foretrekker mindre oppdrag fremfor bøker. Vagant driver med slikt, så det passer meg bra. Innholdet er irrelevant for de språklige utfordringene, og det er primært det siste som interesserer meg. Slike tekster er uansett langt artigere å oversette enn bruksanvisninger og matoppskrifter.

 6. Poe

  Virkelig synd med Roar egentlig, den mannen kunne med sine evner og nådegaver helt sikkert slått gjennom på det skjønnlitterære område ... talentet har han jo allerede bevist med den psycho-romanen han skrev som tenåring ... og så har han rotet bort hele karrieren som anerkjent forfatter ved å oversette krimromaner og annet vås og tull og tøys, som i sin tur har forgiftet hans ånd i den grad at han selv begynte å skrive lignende sludder!

  Men han har sannelig fått straff som fortjent .. en mann som waster bort gavene han har fått utdelt av et gavmildt forsyn på en slik teit, skruppelløs og egoistisk måte har ikke gjort seg fortjent til annet enn å bare selge et titalls romaner til familie og bekjente på Facebook, og å få sine bøker bortgjemt og bortglemt i skammekroken til alskens lububre små ubetydelige bokhandlere på bondelandet...

 7. Poe

  Japp....skjebnen er når alt kommer til alt rettferdig...for de flestes vedkommende...:)

  Det får være en trøst oppi det hele...

 8. Poe

  Så la ham bare råtne i det tarvelige lille rottehullet han har søkt tilflukt i der borte i Østen, mens han forbitret og misunnelig raser over skjebnen og forbanner alle opp og ned og i mente i tiende potens som han innbiller seg er ham underlegne, men som likevel har lyktes big time der han har feilet...hos meg får han INGEN sympati og medlidenhet...det skal være sikkert!

 9. Poe

  Men i dag har JEG tatt første skritt i min nye tilværelse som feiret og tiljublet poet og forfatter ... i dag var jeg nemlig i konferanse med en redigerer og kundeveileder i et lokalt trykkeri her i Polen, og har betalt 500 zl i forskudd for min aller første diktsamling ... som i første omgang kommer i et opplag av 500 strøkne eksemplarer om ca. to uker!

  Da han spurte om en tittel på herligheten ble jeg litt i beit for svar sånn med en gang, for det hadde jeg jo helt glemt å lage ... men etter noen sekunders fundering kom jeg på noe passende sludder å kline opp på omslaget for å fange oppmerksomheten: DREAMS OF XELIBRITIES.

  Jeg aner ikke om det finnes noe slikt ord in the ``real`` world, og om det ikke gjør det så desto bedre...da har jeg nemlig oppfunnet et eget ord som jeg synes klinger ganske fancy.

  Og det vil også da være helt dekkende for innholdet i diktsamlingen, som søker å fange essensen i noe midt mellom nothingness og det totale sludder.

  Jeg betrakter nemlig tull og tøys, vås, pisspreik og det rene sludder og desslike som meget effektive verktøy for å stimulere ånden til oppvåkning og befrielse fra den bedrøvelige tilstand som vårt overseriøse og u-sludderske samfunn har tatt den til fange i.

 10. Poe

  Da har diktsamlingen kommet!!!

  Hvem er først i køen av kjøpelystne beundrere i beit for poems av høyeste ypperste adelsmerke og verdensklasse?

 11. Poe

  Den første i køen er en kjent norsk forfatterinne, et nytt sensasjonelt stjerneskudd på den litterære himmel...say no more!

 12. Poe

  Hahahahaha...wish it was!

  Skulle gjerne truffet Pia...men dette er nok en litt yngre dame...

  Regner med jeg får lov å ta en selfie med henne, den skal jeg da legge ut her så kan dere gjette...

 13. Stian M. Landgaard

  Poe, du imponerer stadig. Det er altså virkelig en diktsamling, og du møter selveste Maria Kjos Fonn, som visselig har gjort seg bemerket med Kinderwhore den siste tiden. Hvordan skaper du slike forbindelser?

 14. Poe

  Jeg har solgt 18 eksemplarer av diktsamlingen allerede i dag!

  Folk kommer desperat løpende for å kjøpe hahaha!

  I hvert fall gjorde en dame det etter å ha lest litt i boka jeg solgte til en venn av henne...

 15. Poe

  Jeg møtte Maria K.F. i den hensikt å avlure henne noen litterære hemmeligheter vedrørende skrivingen av en slik roman som Kinderwhore...og har nå fått oppskriften...:-)

 16. Poe

  Vi har avtalt a t jeg skal intervjue henne for =Oslo, siden hun har en del sammenfallende livserfaringer ...og hun vil hjelpe meg med utformingen av intervjuet siden hun har erfaring som journalist for Klassekampen.

  Hvis dette blir en suksess tenker jeg tilby meg å intervjue både deg Stian, og Roar...hvis dere sponser tur for meg til Berlin og Angeles city...med opphold på byens beste hoteller...med escorte girls og hele pakka...:-)

 17. Poe

  I går da jeg vandret rundt og solgte =Oslo gikk jeg tilfeldigvis forbi Nationaltheatret akkurat idet de åpnet dørene for publikum som skulle se Rune Andersens nye forestilling.

  Optimistisk som jeg alltid er stilte jeg meg selvfølgelig i kø i håp om å komme inn gratis ved hjelp av min ID-brikke fra =Oslo, slik jeg gjorde på Eminem-konserten..og jaggu funka det denne gangen også!

  Og jeg som aldri har satt mine ben i et teater før, langt mindre Nationaltheatret...så dette var sannelig stas.

  Andersen er sinnssykt morsom når han setter i gang med parodiene sine og lignende festlige stunts, et geni som komiker...men dessverre var forestillingen skjemmet av altfor mye alvor med kjipe historier fra barndommen...og for lite humor.

  Men jeg hadde med meg en ryggsekk med brennevin og andre gode greier som jeg satt og koste meg med under showet...så alt i alt var det en vellykket forestilling likevel!

 18. Poe

  Jeg hadde med meg 40 eksemplarer av diktsamlingen og var utsolgt allerede tidlig lørdag formiddag...så neste gang planlegger jeg ta med 200.

  Selger jeg alle sitter jeg igjen med en fortjeneste på 18000...hvilket er ganske pent for en weekend..:-)

  Jeg hadde ingen anelse om at det er så profitabelt å være dikter!

  Åker back to Polska i dag...men er tilbake i Tigerstaden om et par uker

 19. Poe

  Tenkte sende boka til Roar også i dag...men vet ikke adressen hans, så da sender jeg den bare til den slibrigste gogo-baren for ladyboys i Angeles city...så kan de gi den til ham neste gang han dukker opp...:)

 20. Øystein Tranås Kristiansen

  Jeg er nå bosatt under tusten til tussa.

  Du kan sende diktsamlingen til Grong folkebibliotek, så stiller jeg ut. Skriv gjerne navnet mitt i tillegg, så de vet hva det er. Både Oldertrøen og Noreng er allerede i hyllene. Sistnevnte holdt på å le seg ihjel da jeg fortalte til en som var svært interessert i reklame at jeg tidlig fattet en sterk interesse selv for Ellos-katalogene til mor.

 21. Poe

  Nei hvis Oldertrøen har bøkene sine der blir det faen ikke aktuelt!

  Jeg skal IKKE ha mine edelpoemer infisert av sludderet til den slakke talentløse slasken!!!

  Får være mer enn enough at Roar sannsynligvis også har fått makkverkene sine utplassert der ... til spott og spe for hele Trøndelag hahaha..

 22. Øystein Tranås Kristiansen

  Kontakter deg iallfall en gang jeg har facebook, så jeg kan få/kjøpe et eksemplar.

  Er for tiden uten internett, så jeg kan bli mer produktiv og bli en Odins sønn i villmarken.

  Sist jeg kalte meg Odins sønn var det en sånn kulturradikal dame som kom etter meg. Ja ja.

 23. Poe

  Da har du noe skikkelig litteratur å glede deg til!

  Fikk tilbakemelding fra Maria Kjon Foss i går, hun hadde vist diktboka til en kulturjournalist som jobber i ett eller annet seriøst tidsskrift ... og han ble så begeistret at han prompte bestilte et eksemplar som han vil gi i gave til en venn!

  Skjønt jeg mistenker det egentlig er en fiende...

 24. Poe

  Tenker Roar er grønn av misunnelse nå hohohohohohoho!!!

  Tenk at JEG og ikke han er i ferd med å slå gjennom litterært i Norge!

  Noen ganger er skjebnen rettferdig...:)

 25. Poe

  Hører rykter om at Roar er blitt busted av underground snut i i et klassisk set up av det korrupte politiet i Angeles city da han forsøkte å sjekke opp en mindreårig teddybjørn i Fields Avenue i nattens mulm og mørke...og vansmekter nå helt fortjent som super populær rompegutt for mafiaen i en overfylt celle i Filippinenes verste fengsel ...:)

  Her er en video fra 2013 da jeg holdt på å gå i nøyaktig den samme fella...men unngikk denne horrible skjebnen kun takket være mine høyt avanserte og finslipte overlevelsesinstinkter utviklet i fjærstrøkene i Finnmark

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6d76BboKg9A

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.