Hopp til innhold

Slottet i Carpatia

3. romanforsøk fra skrivebordsskuffen

Denne romanen utspiller seg i Romania i 1927. Jack Helmerson fra New York, eier av en velstående gullsmedkjede, har kjøpt et slott i Carpatia – høyt oppe i de transylvanske alper. Om høsten drar han og familien til sin nye eiendom sammen med sin sønns guvernante. Hans søster, Elizabeth Jenson, og hennes mann, Thomas Jenson og Jacks barndomsvenn, John Ferguson, og hans familie kommer også dit for å beundre det eksklusive slottet. Det er duket for mystiske hendelser, hat og begjær når den tidligere slottsherren ikke er særlig villig til å la Helmersons beholde det slottet han måtte selge på grunn av presserende pengesorger...

Bran slott i Transilvania, bygget i 1212 og kjent som Draculas hjem.

Dette skrev jeg i mars 1997 som introduksjon til romanen kalt Slottet i Carpatia. Jeg kan knapt huske denne røverromanen. Men noe research må jeg ha gjort, siden jeg nevner et par geografiske navn fra Romania, elven Buzau (besynderlig nok kalt "Buzaul" i manus) og byen Brasov.

Fremdeles har jeg en hang til historisk setting, skjønt jeg denne gang har valgt mellomkrigstiden. Og nok en gang er det amerikanere i rollene. Jeg kan ikke helt pinpointe grunnen til dette, men mistenker at jeg gjorde det slik fordi jeg hadde lest mye amerikansk historie og mente at jeg hadde en slags innsikt i den amerikanske folkesjelen. Det kan også være at jeg ønsket å gi min litteratur en internasjonal flavør.

Jeg er usikker på om historien var ment å være en vampyrhistorie. Det kan unektelig virke sånn. Menneskelig konflikt kombinert med overnaturlige krefter. Men vi får bare et par hint siden jeg kun skrev fire sider på denne romanen før jeg gav opp. Russetiden og eksamenstiden var like rundt hjørnet, må vite. Hele romanen, alle fire sidene, er vedlagt her.

 


SLOTTET I CARPATIA

Kapittel 1: En langtekkelig togreise

«Lenge til vi er fremme?» Jim Helmerson lente seg bakover og gjespet. Toget tøffet sin vante gang over fjell og gjennom daler. Den 15-årige gutten var vant til kjedsomhet, ikke minst siden hans far var en av New Yorks rike forretningsmenn og eide en gullsmedkjede. Derfor var ikke alltid tilstelninger og reiser i forbindelse med den karrieren av det helt store og spennende for en tenåring.

Hans guvernante, Pauline Morgan, satt ved siden ham i kupéen, og svarte som hun hadde svart utallige ganger før:

«Vet ikke, Jim. Men jeg skulle tro at vi har passert grensen til Romania.»

«Flott!» sa Jim ironisk. «Antagelig bare en uke igjen da?»

Han snudde seg til siden og så ut av vinduet. Trær, telegrafstolper og ett og annet hus fór forbi mens han lot blikket ligge ufokusert over det glidende landskapet.

Pauline visste at Jim var en vilter og eventyrlysten 15-åring. Hun hadde vært hans guvernante i tre år, og følte at hun hadde lært gutten godt å kjenne. For å få litt tid for seg selv hadde hans foreldre bestemt seg for å overlate gutten helt og holdent til guvernanten på denne togreisen, så de hadde valgt en annen vogn.

Akkurat nå satt Jack Helmerson og hans kone, Ann, i spisekupéen og inntok lunch. Slottet de hadde kjøpt i Carpatia, ville de om snart være fremme ved. Riktignok hadde de sett bilder av det, og Jacks advokat, Richard Jackson, hadde allerede vært i Romania for å ordne med kontrakten. Han kunne for øvrig bekrefte at slottet var i tilsynelatende god stand, og at bildene de hadde fått av det, stemte i aller høyeste grad. Han kunne dermed fastslå med stor sikkerhet at de neppe hadde blitt utsatt for noen svindel. Akkurat nå ventet han på dem i Brasov, en by fjorten mil nordvest for Bucuresti. Derfra skulle de sammen reise til slottet, hvis beliggenhet var ved elven Buzaul i de transylvanske alper.

«Nehoiu er nærmeste by. Ikke særlig stor, men vi får nok alt vi trenger der,» sa Jack optimistisk til sin kone mens de nøt maten.

«Jeg vet ikke helt, Jack. Dette slottet har kostet mye penger...» Hun tok en pause og så ut av over de vakre rumenske landskapet. «Vel, jo da, jeg vet jo at forretningene har gått godt, og vi har hatt mye å rutte med i det siste. Men å investere alt i et slott – er det særlig klokt egentlig?»

Hennes mann fikk et tankefullt blikk og strøk seg under nesen med pekefingeren.

«Vi fikk slottet for bare to hundre tusen dollar. Det er nok mye penger, men til å være prisen for et slott, er det meget billig. Hvis vi finner ut at vi ikke trives, kan vi bare selge det videre og tjene på det.»

«Jack, synes du ikke at vi har snytt baron Malvinov. Pengesorger tvang ham til å selge til så lav pris. Du visste det, og utnyttet ham.»

«Jeg var interessert i slottet, selvsagt, og baronen klarer seg utmerket med to hundre store, som Richard formidlet ham. Nå er slottsherren sannsynligvis på vei til Bucuresti for å betale sin gjeld, kan jeg tenke meg,» sa Jack og tømte kaffekoppen i en håndvending.

***

Jeg måtte selge, og den griske mammondyrkeren utnyttet det. Men han skal ikke slippe så lett. Slottet Malvinov har alltid tilhørt én familie, og slik skal det fortsatt være. Jeg kommer tilbake en dag og sørger for det – vær sikker!

   I gamle dager eide Malvinov store områder rundt elven Buzaul. Efter at vi kastet av oss det osmanske åket femti år tilbake, øket våre inntekter og innflytelse i denne regionen; vi hadde makt. Men da kongen innførte jordreformene, og vi mistet landområdene, forsvant vårt herredømme. Ved min fars bortgang, ble jeg slottsherre, men de økonomiske problemene overøste meg og min familie. Min kone døde som følge av tuberkulose, og nå bor min sønn hos hennes familie – til jeg klarer å ordne opp i dette.

   Jeg angrer allerede på at jeg solgte, men slik situasjonen var, hadde jeg intet valg. Mine tro tjenere fortsatte å jobbe i slottet, som jeg ønsket. Dette er ikke deres skyld, så jeg vil ikke at de skal lide noen overlast på grunn av mine problemer. Tiden vil nok komme. Da skal all denne mammons urett rettes, og da skal den ubøyelige amerikaner bøyes.

***

«Jeg lurer på noe,» erklærte Jim til sin guvernante, som satt og døste i eftermiddagssolen der flommet inn i kupéen.

«Hva da?» spurte guvernanten idet hun gjorde en grimase og gned seg i det ene øyet.

«Ligger slottet vi skal til, langt fra folk?»

«Det ligger en by, eh... Nehoiu het den, ikke så langt unna. Fem-seks kilometer, tror jeg.»

«Hva med andre folk? Bor det ikke noen nærmere slottet?»

«Ikke så vidt jeg vet. Den byen utgjør nok den nærmeste bebyggelse.»

Gutten rynket litt på pannen og sukket. «Dette betyr vel at jeg kommer til å kjede meg i hjel mens vi er der?»

«Ikke glem slottspersonalet. Skal vi se... det var en kokk ved navn Alma, en hovmester ved navn Maurice, og det var en tjenestepike som het Sofia.»

«Er det alle? På et slott?» spurte Jim vantro.

«Baronen hadde ikke råd til flere grunnet de økonomiske vanskelighetene han slet med, men det var nok flere ansatte i Malvinovenes glansperiode.»

«Glansperiode?»

«Ja, den tiden da de var rike og eide store landområder.»

«Hvorfor er det ikke slik lenger?»

«Vel, da Romania fikk selvstyre, gjorde kongen det vanskeligere for godseierne.»

«Hvorfor det?»

«Kjære deg, jeg vet ikke mer. Jeg har ikke noe imot at du spør, men jeg er dessverre ikke særlig dyktig på dette området. Du får lese en bok eller spørre noen som har litt greie på dette.»

Jim trakk på skuldrene og så ut av vinduet. Guvernanten likte at han var oppvakt og kunnskapstørst, men han hadde en barnslig tendens til å gå rundt med den oppfatning at hun visste alt. Forgjeves hadde hun forsøkt å overtale ham til å lete efter svar på sine spørsmål i bøker. Var det noe han ikke kunne fordra, var det å tråle gjennom fagbøker. Skjønnlitteratur hadde han derimot sansen for. Mark Twain var uten sammenligning hans favorittforfatter. Likevel hadde Pauline håpet at han kunne få litt mer interesse for skolefag. Denne «ferien» i Romania skulle vare en måned, og hun hadde ansvaret for hans utdanning i denne perioden.

Plutselig åpnet kupédøren seg, og Jims far kom inn.

«Hei, sitter dere bare her?» spurte han med et smil.

«Ser slik ut, ja. Jim kjeder seg noe grusomt, mr. Helmerson. Vet du om det er lenge til vi er fremme?»

«I morgen, skulle jeg tro. Vi forlot nettopp Cluj, så alt skulle tyde på at vi er i Brasov i morgen.»

«Har vi stoppet ved en stasjon?» spurte guvernanten overrasket. «Det har jeg faktisk ikke lagt merke til.»

«Vel, det var bare et raskt opphold. Dere sov kanskje da?»

«Gud vet...» sa Jim og la seg over setene.

«Det er faktisk sovekupé her, Jim. Skal du sove, så kan du gå dit,» formante faren med ilter tone.

Men plutselig kom han til å tenke på noe, og skiftet sinnsstemning: «Ja, nå husker jeg hvorfor jeg kom. Jeg mottok to telegram i Cluj med positive svar på mine invitasjoner.»

«Hvilke invitasjoner?» spurte guvernanten overrasket.

Jim satte seg opp, og lyttet interessert.

«Før vi dro, spurte jeg min søster, Elizabeth, om hun og Thomas kunne tenke seg å komme til Romania og være sammen med oss mens vi er på slottet.»

«Jøss, det må jeg si. Det blir hyggelig å se mr. og mrs. Jenson igjen.»

«Joda, kjempehyggelig,» sa Jim skuffet, og kastet seg bakover på setene igjen.

«Det er ikke alt,» sa Jack og smilte lurt til sin sønn. «Jeg sendte også en invitasjon til John Ferguson og hans familie. De aksepterte og vil være her om en uke.»

Jim hoppet opp i gledesfylt forventning.

«Kommer Juliet også?»

«Selvsagt! Hele familien!»

Guvernanten kunne ikke annet enn le.

«Ja, ja, Jim! Bare oppfør deg som en gentleman, du! Ellers vet du hvordan jentene blir.»

«Vel... har en del erfaring med det,» sa Jim og rødmet litt.

«Nåvel,» sa faren og dro opp lommeuret. «Jeg går nå, men skulle det være noe, så vet dere hvor dere finner oss.»

«Det gjør vi nok,» sa Pauline høflig og nikket.

«Flott,» sa Jim til seg selv og kunne nesten ikke annet enn tenke på Juliet, som han hadde hatt et godt øye til i lang tid.

«Jeg gleder meg,» tenkte han med seg selv og så opp i taket.

***

Dagen efter gikk familien Henderson av toget i Brasov. Stasjonen var full av folk, men advokat Jackson var lett å få øye på. Den høye, tynne mannen med stor nese og utstående ører gikk alltid i sort dress og bar med seg en sort paraply.

«God dag, god dag,» sa han og kom mot de fire.

«Så, Richard, hvor er det blitt av den tidligere slottsherren?» spurte Jack.

«Han ble med meg hit for noen dager siden og dro forleden til Bucuresti.»

«Og hvor har du bodd mens du forhandlet med Malvinov?»

«På et vertshus i Nehoiu. Jeg reiste hit bare for noen dager siden sammen med baronen, som jeg sa. Hvordan det?»

«Pappa er redd for at han skal plage oss mens vi er på slottet, tror jeg.»

Richard så på Jim med et forundret blikk, og fokuserte derefter på faren hans med en forvirret mine.

«Han spøker bare,» forsikret Jack ham. «Jim liker å drive litt ap, Richard. Ikke noe å bry seg om.»

Den tynne advokaten rettet seg opp og klødde seg i det tynne håret. Han var rundt femti år, men allerede hadde alderens sne satt sine spor.

«Vel, hvis det er slik å forstå...» begynte han.

Familien så halvt medlidende, halvt spøkefullt mot ham.

«Ok, jeg vet... gutter i den alderen,» sa Richard og lo litt.

«Så sant, men er det ikke på tide at vi kom oss til Nehoiu nå?» sa Jack til sin kone.

«Joda, hvis vi skal komme frem før mørket setter inn.»

«Ja, vi får overnatte der og dra videre den siste biten i morgen tidlig.»

«Jeg har ordnet med alt,» sa Richard. «En bil venter oss.»

«Bil? Trodde ikke at det gikk an å kjøre med bil oppover i fjellene,» sa Ann overrasket.

«Trodde ikke de hadde biler i Romania,» tilføyde Jim.

«Det er vel ikke dårlige veier her – selv om det er Romania,» sa Jack og smilte mens han løftet opp to kofferter og begynte å gå bortefter perrongen. Advokat Jackson gikk først og viste vei ut av jernbanestasjonen.

Da de kom ut, stod det en sort bil og ventet på dem.

«Er dette en slags drosje,» spurte Jack og så på Richard.

«Eh, nei. Det er en privatbil. Jeg kom tilfeldigvis i kontakt med mannen som eier den. Han skulle til Nehoiu, og mot en liten pengesum er han villig til å ta oss med. Jeg har allerede betalt ham.»

«Utmerket!» sa Jack og gikk frem for å hilse på sjåføren, hvis navn var Alexander Bukovski.

«Kall meg Alex,» sa han med et bredt smil.

Den tykke mannen som skulle kjøre dem, hadde utstelt skjegg og en plagsom vane for å kremte og hoste stygt hele tiden. Efter å ha fortalt hvor bagasjen skulle stå, gikk han inn i bilen og startet opp.

«En liten biltur opp i fjellene er bare sunt,» sa han og lo fornøyd med seg selv.

Det var rene torturen å komme seg frem på de svingete fjellveiene som snodde seg.

Noen timer senere var de fremme i Nehoiu. En døsig liten by hvor tiden så ut til å ha stått stille i hundre år. Den eneste bilen som var å se, var den de selv kom med. Ellers var det en og  annen hest og vogn som fartet langs de møkkete, uasfalterte veiene. Eftermiddagen gikk over til kveld, og gasslyktene ble tent.

«Vi får overnatte i et vertshus,» sa Jack. «I morgen drar vi videre til godset vårt.»

Facebook