Hopp til innhold

Intervju med Imre Kertész

Imre KertészImre Kertész er en ungarsk forfatter av jødisk opprinnelse. Han er bosatt i Berlin, er født 9, november 1929 og feirer dermed bursdag på dagen for Berlinmurens fall. I 2002 fikk han nobelprisen i litteratur. Vagant Europa har publisert et kort intervju som Die Welt gjorde med ham, og som jeg har oversatt.

Berlin er verdens mest musikalske metropol. Det er en avgjørende grunn til at jeg så langt har bodd her i åtte år. Da jeg fortsatt bodde i Budapest, måtte jeg alltid ta den lille transistorradioen min med meg på badet når jeg ville lytte til musikk. Det var bare der man hadde godt mottak. Her har vi tre operahus som jeg når som helst kan besøke, i tillegg til de storartede filharmonikerne. For en musikkfan er det paradisiske tilstander. Og dessuten byens fredelige, urbane atmosfære. Særlig her i Charlottenburg. Så snart det er noenlunde fint vær, trekker folk ut på gaten, sitter på caféterrassene. Der leser de, der spiser, drikker og flørter de.

Les hele intervjuet hos Vagant.

For dem som leser tysk, vil jeg opplyse om et langt og meget interessant intervju som sveitsiske Das Magazin har gjort med Kertész:

DER LETZTE ZEUGE: Er war in Auschwitz und Buchenwald und überlebte vierzig Jahre Kommunismus. Der Literaturnobelpreisträger Imre Kertész wird 80. Ein Gespräch über sein Leben nach dem Tod.

Takk til Gabriel Michael Vosgraff Moro for tipset.

Som et apropos til Min kamp 2-debatten som har rast litt den siste tiden, skal jeg sitere (i oversatt form) et moment fra intervjuet:

Das Magazin: Du har ikke barn. Er det fordi barn ville ha hindret deg i å skrive?

Kertész: «Familier, jeg hater dere,» sa André Gide. Jeg ville ikke ha barn fordi jeg var bekymret for min uavhengighet. Jeg ville ikke binde meg, ville ikke innrette meg. Familie betyr innskrenkning, særlig i diktaturer. Min andre kone, Magda, har fire barnebarn, noe  jeg synes er veldig fint i dag. Men som 30-åring var jeg redd for barn.

Åndsmennesker, altså.

Facebook

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.