Hopp til innhold

Katolsk bispevielse i Tromsø

Siden biskop Gerhards Goebels død i 2006 har den katolske bispestolen i Tromsø vært vakant. I dag ble monsignore Berislav Grgic vigslet til katolsk biskop-prelat av Tromsø stift. Helt siden kirkemøtet i Nikea i år 325 har det vært tradisjon at en biskop skal vigsles av tre biskoper. Dette er den såkalte apostoliske suksesjon som antas å gå ubrutt helt tilbake til Jesu vigsling av de tolv apostlene, som dermed ble de første biskopene.

I Tromsø var det derfor et helt oppbud av katolske geistlige fra nær og fjern, og siden bispevielsen skulle foregå i byens lutherske domkirke, langt større enn Vår Frue Kirke og utlånt for anledningen av økumenisk velvilje, ble tromsøværingene vitne til en svært høytidelig prosesjon gjennom Storgaten.

Før prosesjonen er det imidlertid bare noen blafrende flagg som markerer at noe spesielt skal skje. Klokken er 10:15, og gaten er rimelig tom:

Vår Frue Kirke, Tromsøs katolske sognekirke og Tromsø stifts (bispedømmes) domkirke, innviet i 1861. Herfra starter prosesjonen:

Det er hyggelig å ha med seg en katolsk venninne når man skal bivåne katolske begivenheter:

Prosesjonen er i gang. Ministrantene (altergutter og minst én alterpike) kommer først. Like bak dem noen prestestudenter:

Så kommer prestene:

Etter en hel rekke prester skimter man biskopene bakerst:

Som man ser, er det langt flere enn tre biskoper tilstede. Alle bærer de den tradisjonelle bispeluen, som kalles mitra. Mannen forrest til venstre er biskop-elekt Berislav Grgic, som vil motta sin mitra i løpet av ordinasjonen:

Mannen med gullmitra og hyrdestav er biskop Bernt Eidsvig av Oslo:

En katolsk biskop i full liturgisk mundur er ikke en typisk severdighet på Stortorvet i Tromsø:

Det er noe befriende unorsk over denne prosesjonen:

Jeg fikk assosiasjoner til Max Manus her, uten sammenligning forøvrig:

En katolsk invasjon av Tromsø er jo nødt til å vekke oppsikt:

Fremme ved Tromsø domkirke:

"Dette må du sende til faren din, Anja!":

Det var rimelig kaldt i Tromsø i dag:

Kirken var allerede fullsatt da vi kom inn klokken 11:10:

Røkelse benyttes for å incensere alteret:

Snart skal dette transsubstansieres til Jesu legeme og blod:

Det gjøres klart til selve bispevielsen:

Jeg skulle gjerne ha gått frem og tatt noen mer treffende snapshots av de ulike liturgiske handlingene, men det var trangt i kirken, og jeg ble derfor sittende/stående på min plass langt bak. Her er Berislav Grgic endelig blitt biskop-prelat av Tromsø. Klokken er 12:35:

Så feires messen, og kommunionen (nattverden) utdeles. Ikke-katolikker kan ikke motta nattverd i en katolsk kirke, men man kan gå frem, legge høyre hånd over brystet mot venstre skulder og motta velsignelse:

Den nyslåtte biskopen går rundt i kirken og velsigner menigheten:

En ung katolsk prest oppe på galleriet har visst kvinnelig selskap:

Biskop Grgic takker for tilliten og håper å bli en verdig overhyrde for Tromsø stift:

Klart til oppbrudd:

Prosesjon ut av kirken:

De lutherske biskoper av Tromsø har sett alt:

Prosesjonen går tilbake til den katolske domkirken. Klokken er 13:50:

Fra Vår Frue kom de, til Vår Frue vender de tilbake:

Noen avsluttende ord og bilder før kirkekaffen:

Facebook

20 kommentarer til “Katolsk bispevielse i Tromsø

 1. Ken Jensen

  Det er noe direkte latterlig over å spjåke seg ut på dette vis. Dog, hadde jeg visst at det var karneval i Tromsø, skulle jeg ha iført meg Ku Klux Klan-utstyret mitt, som jeg ikke har hatt på meg siden sist jeg spikret en jøde opp på korset og tente på. Med litt hell kunne jeg da ha gått for en katopikk; det er ikke rare forskjellen på disse to ekstremistorganisasjonene.

 2. Vårinn Hokland

  Hei Ken!

  Den kommentaren om bispevielsen var ikke særlig klok, et stikkord: RESPEKT!! for andres meninger og tro. Enhver må finne sin egen vei, jeg holder på å konvertere til Den katolske kirken, det er min vei, men vi ha respekt for hverandres tro eller ikke tro.
  Beste hilsen Vårinn Hokland.

 3. Ken Jensen

  Hei, Vårinn!

  Jeg har respekt for andres tro, men jeg har null respekt for måten mange av disse religionene har bredt seg på. Se på kristendommen, for eksempel. Den er blitt popularisert av sverdet. Blod og død, undertrykkelse av andre folkeslag og trosretninger, tortur og skremselspropaganda – dette er virkemidlene til de fleste av verdens religioner, og måten de har etablert seg på. Det er dette min kommentar henspeiler på, intet annet.

  Ønsker du å slutte deg til en slik organisasjon, så ønsker jeg deg lykke til, men undersøk i det minste hva du går til.

 4. poetrixx

  vårinn, dere forlanger respekt for humbugen dere tror på, og ønsker å straffe og sensurere oss som ikke har den minste respekt for det vanviddet og de løgnene dere bekjenner dere til, slik dere alltid har ønsket å straffe og utrydde dem som kritiserer dere.
  jeg er som vanlig helt enig med ken, opplagt er den katolske kirke i toppledelsen ikke annet enn en jævla mafiaorganisasjon og ikke stort bedre enn ku klux klan, som den jo for en stor del deler ideologi med, selv om klanen hater katolikker nesten like mye som jøder og svarte...

 5. poetrixx

  60 spenn i frakt for boka?!
  hva er det du transporterer romanene dine med…reinsdyr eller polar-esel eller?
  et tunghørt esel for å garantert unngå eselører…?

 6. Fredrik

  Jeg synes at to av dere, poetrixx og Ken, oppfører dere uforskammet! Hvis dere bare skal kritisere den katolske kirke, kan dere ikke bare la vær å gjøre det, eller finne dere et sted hvor de faktisk spør om deres mening? Ha respekt for at noen av oss faktisk er så begavede og har fått vår tro. Samme om dere tror eller ikke, men etikk handler om hvordan vi behandler hverandre, og dette var vel kanskje ikke så veldig etisk oppførsel!

 7. Ken Jensen

  Fredrik, jeg mener at du formulerer deg som om du er tilbakestående eller full. Jeg velger å tro det siste, for din skyld.

 8. Fredrik

  Hvordan jeg formulerer meg får være min sak. Men saken er det at jeg ikke er ferdig med den katolske undervisningen enda, så i teorien er jeg fortsatt protestant, og protestanter bruker ikke alkohol i altervinen. Så din teori om altervin kan jeg derfor avkrefte!
  Men jeg synes at vi skal holde oss til temaet og ikke gå over til personangrep!

 9. Landgaard

  Nei, Satan også? Dette lover ikke godt for menneskefiskene.

  Fredrik: Jeg sier som Henry Jones, sr. i Indiana Jones and the Last Crusade: We are pilgrims in an unholy land.

 10. ottolos@yahoo.com

  satan er vel en viss mann i englenes by?

  dere kristne satanister kan forøvrig bare holde kjeften deres med dette ublu kravet om respekt...når har dere noensinne respektert andre mennesker og deres verdighet og rettigheter.

  ja jeg sier satanister, for alle kristne tror på djevelen selv, som har forkledd seg som gud, den ondeste gud noensinne oppfunnet av mennesker, probably...

  ...poetrixx

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.