Hopp til innhold

Bøker jeg leste i 2008

Lister er den nye estetikken, stadig ifølge Kjærstad. Så her er min liste over bøker jeg fullførte i 2008. I tillegg er det en rekke bøker jeg har lest deler av, eller bare begynt på. Blås i dem. Her er tilsvarende liste for 2007.

16. Ordblind gudinne (1997) Forfatter: Ordgrim Kleggen (psev. for Vidar Kvalshaug)

En parodi på Anne Holts Blind gudinne (som jeg leste i 1995 eller 1996). Lovende begynnelse, men tok aldri av. Ble rett og slett litt for kjedelig og tamt til å være en parodi. Jeg forventet litt mer punch. Ja, for å bruke mange ord.

(Fullført 26. november)

15. Oda! (1983) Forfatter: Ketil Bjørnstad

Biografisk roman om bohemdronningen Oda Krogh. Mange fine tidsbilder og skildringer, men handlingen ble flere steder nedtynget av en uendelig rekke historiske brev sendt frem og tilbake. Hørte dessuten rykter om at boken tildels er plagiat av Hans Jægers Syk Kjærlihet. Fin og rørende slutt, der Oda som gammel dame på 30-tallet ligger på dødsleiet.

(Fullført: 5. november)

14. Skrivefest (2005) Forfatter: Tove Nilsen

Artig, liten bok om livet som forfatter. Mye å kjenne seg igjen i.

(Fullført 20. oktober)

13. Jeg er brødrene Walker (2008) Forfatter: Jan Kjærstad

Tre år siden Kongen av Europa, altså er det på tide med en ny KJærstad-roman. I bunn og grunn samme type roman som Jonas Wergeland-trilogien og Kongen av Europa: En ung, spesiell gutt vokser opp i Oslo, beskjeftiger seg med erotikk og rare hobbyer, ender i en eller annen fremskutt posisjon som voksen, og når en eller annen krise oppstår, vil barndommens lærdom forhåpentligvis komme ham til unnsetning. Like fullt er Jeg er brødrene Walker innovativ og spennende. Jeg skulle kanskje bare ønske at Kjærstad en gang gikk litt lenger. At han ikke bare postulerte alle disse sammenhengene, men forsøkte å kjøre dem ut i en eller annen dypsindig verdensanskuelse. Vel, kanskje det kommer en gang.

(Fullført 5. oktober)

12. Attråens rett (2000) Forfatter: André Brink (Oversatt av Per Malde: 2001)

Pirrende bok om en eldre manns lidenskap etter en yngre kvinne satt i et postapartheidisk Syd-Afrika.

(Fullført 27. september)

11. Charlotte Isabel Hansen (2008) Forfatter: Tore Renberg

Tredje bok i serien om Jarle Klepp. Jeg har imidlertid ikke lest de to første. Plukket opp denne fordi den ble lansert som en studentroman. Selv om Renberg ikke akkurat lodder veldig dypt i menneskesinnet her, er dette blitt en hjertevarm og enkel bok som svulmer av fortellerglede.

(Fullført 17. september)

10. Wizard's First Rule (1994) Forfatter: Terry Goodkind

Første bok i fantasyserien The Sword of Truth, som jeg har tenkt å skrive et kritisk innlegg om før eller siden. Leste denne første gang i 2002 og har siden lest tre bøker i serien. Leste denne på nytt for å friske opp inntrykket, som stadig er blandet. Interessant nok er en TV-serie basert på boken nylig lansert i USA, "Legend of the Seeker".

(Fullført 6. september)

9. Uten en tråd (1966) Forfatter: Jens Bjørneboe

Selv om denne romanen betraktes som en underholdningsroman Bjørneboe skrev for å tjene penger, hever skildringene og språket den langt over gjengs erotisk tidtrøyte (tror jeg).

(Fullført 15. juli)

8. The Temple of the Winds (1997) Forfatter: Terry Goodkind

Fjerde bok i The Sword of Truth-serien. Har glemt handlingen allerede, men synes å huske at det var litt spennende mens det holdt på.

(Fullført 15. juni)

7. The Collar (2006) Forfatter: Jonathan Englert

Non-fictionbok om studentene ved et katolsk presteseminar. Research.

(Fullført: 15. mai)

6. Francis Meyers lidenskap (2007) Forfatter: Henrik H. Langeland

Etter en litt treg start tok boken seg opp og ble riktig så underholdende. Disse universitetsromanene, altså ...

(Fullført: 8. mars)

5. I stålstormer (1920) Forfatter: Ernst Jünger. (Oversatt av Pål Norheim og Jon-Alfred Smith: 1997)

Denne tok jeg fatt på etter et tips fra Marius på Forfatterbloggen. Spennende, dog nøkternt fortalt historie om Ernst Jüngers opplevelser under Den store krigen. Forherliger krig? Det merket jeg ikke noe til.

(Fullført: 14. februar)

4. Der Vorleser (1995) Forfatter: Bernard Schlink. (Lydbok innlest av Hans Korte: 2005)

Ganske enkel roman som tydeligvis har fått et stort publikum. Den har litt av dette oppvekst-kjærlighet-tragedie-aspektet som er typisk bestselgere. (Helt klart noe jeg må satse på selv.)

(Fullført: 24. januar)

3. Drømmen om Amerika (2006) Forfatter: Toril Brekke

Emnet tatt i betraktning var jeg forbauset over hvor innadvendt denne boken er. Langt ifra en "grand, sweeping epic" om norske utvandrere på det tidlige 1800-tallet. Isteden fokuserer boken veldig på det familiære, og det synes jeg gjorde hele fortellingen litt betuttet. Men mange fine historiske detaljer trekker boken opp.

(Fullført: 18. januar)

2. The Cardinal Sins (1981) Forfatter: Andrew Greeley

En smått såpeoperaaktig generasjonsroman om intriger og troskap hos et par katolske familier fra USA. Research.

(Fullført: 9. januar)

1. Rosa (1908) Forfatter: Knut Hamsun

Nok en søt liten bok, oppfølgeren til Benoni, som jeg leste i desember 2007. Vi er tilbake på fiskeværet Sirilund i Nordland.

(Fullført: 6. januar)

Facebook

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.