Hopp til innhold

Bøker jeg leste i 2007

Lister er den nye estetikken, ifølge Kjærstad. Så her er min liste over bøker jeg fullførte i 2007. I tillegg er det en rekke bøker jeg har lest deler av, eller bare begynt på. Blås i dem.

20. Tegn til kjærlighet (2002) Forfatter: Jan Kjærstad

Siste boken i år. En langt mer stillferdig Kjærstad enn jeg er vant til fra Jonas Wergeland-trilogien og Kongen av Europa. Forsåvidt en fin bok.

(Fullført: 30. desember)

19. Nietzsche contra Wagner (1888) Forfatter: Friedrich Nietzsche

Dette skriftet på rundt 30 sider kan kanskje ikke regnes som en ekte bok, men likevel er det et verk. Litt tungt på tysk, spesielt den første delen. Jeg måtte bare kaste meg over det da jeg plutselig øynet en parallell mellom Nietzsche/Wagner-konflikten og en intellektuell "konflikt" jeg har med en venn av meg for tiden. Parallellen er ikke så veldig sterk, egentlig.

(Fullført: 25. desember)

18. Kongen av Europa (2005) Forfatter: Jan Kjærstad

Denne boken leste jeg for andre gang i vinter. Leste den første gang i januar 2006. Fikk plutselig lyst til å revisitere Kjærstad etter hans fremragende oppvisning i Tromsø i november. En smule svulstig og overdrevent (småbarn som går rundt og babler som leksika) og veldig Jonas Wergeland (alt henger sammen, alle mulige kombinasjoner er interessante), men et imponerende stykke litteratur nonetheless.

(Fullført: 15. desember)

17. Benoni (1908) Forfatter: Knut Hamsun

Søt liten bok hvor Hamsun tar oss med tilbake til fiskeværet hvor overkikadoren Ferdinand Mack presiderer. Nå leser jeg oppfølgeren Rosa.

(Fullført: 13. desember)

16. Blå briller og løsskjegg i Kristiania (1975) Forfatter: Willy Dahl

Ble nysgjerrig på denne boken da jeg leste ... Seg selv til det ytterste. Willy Dahl forsøker å vise hvordan underholdningslitteraturen i før- og mellomkrigstiden var preget av reaksjonære stemmer som ikke harmonerer godt med syttitallets programerklæringer. De bøkene han advarer mot, fikk jeg alle lyst til å lese.

(Fullført: 29. oktober)

15. ... Seg selv til det ytterste (1997) Forfatter: Christopher Hals Gylseth

Biografi om den fascinerende forfatteren Øvre Richter Frich, samt en idéhistorisk redegjørelse for Frichs forfatterskap. Leste litt i boken i 2004, da jeg hadde oppdaget Frichs mest kjente romanfigur, dr. Jonas Fjeld. Nå leste jeg den fra perm til perm. Et fint stykke arbeid.

(Fullført: 23. oktober)

14. Født til prest (1997) Forfatter: Pater Antoine Ivens SM.

En katolsk prest forteller i korte trekk om sitt liv. Uvanlig bokvalg? Kall det research.

(Fullført: 12. oktober)

13. Thicker than Water (1991) Forfatter: Kathryn Harrison

Jeg var nysgjerrig på temaet og trengte en kvinnelig fortellerstemme til å augmentere min egen.

(Fullført: 5. oktober)

12. Post Office (1971) Forfatter: Charles Bukowski

Anbefaling fra kolleger. En god anbefaling.

(Fullført: 14. september)

11. Hva er idéhistorie (2003) Forfatter: Trond Berg Eriksen

Jeg funderte på nettopp det: Hva er idéhistorie? Jeg vurderte jo å flytte til Oslo og studere det i 2003. Isteden flyttet jeg til Tromsø og studerte filosofi. Hvis jeg hadde valgt annerledes ... man kan virkelig lure.

(Fullført: 1. august)

10. Writers on Writing 2 (2003) Utgiver: New York Times

En samling essays fra diverse anglofone forfattere, hovedsakelig om deres profesjon. Inneholder mange artige historier og betraktninger fra the business. Ble anbefalt meg av trofast blogger og kommentator Spectatia.

(Fullført: 7. juni)

9. Writers on Writing 1 (2001) Utgiver: New York Times

Se nr. 10.

(Fullført: 23. mai)

8. Blood of the Fold (1996) Forfatter: Terry Goodkind

Tredje bok i fantasyserien The Sword of Truth. Underholdende, men tidvis langtekkelig. Egentlig skulle jeg skrive et gigantisk blogginnlegg om disse bøkene. Det prosjektet ligger foreløbig på is.

(Fullført: 14. mai)

7. Folk har begynt å banke på (2006) Forfatter: Bjarte Breiteig

Jeg har fulgt denne forfatteren siden debuten Fantomsmerter i 1998. Tilsynelatende en av de få skriveskoleforfatterne som har klart å gjøre den beklemmende hverdagsminimalismen til en fornøyelig leseopplevelse.

(Fullført: 13. april)

6. Stone of Tears (1995) Forfatter: Terry Goodkind

Annen bok i fantasyserien The Sword of Truth. Jeg brukte åtte måneder på denne boken. Og egentlig vil jeg si mye mer om den, men ...

(Fullført: 25. mars)

5. Fight Club (1996) Forfatter: Chuck Palahniuk

Jeg leste originalen, ikke den norske oversettelsen som muligvis kom ut nå nylig. Artig å studere Palahniuks særegne transgresjonsminimalisme (ikke spør), men filmen har stått som et monument for meg i syv år. Boken klarer bare ikke å trumfe det.

(Fullført: 7. mars)

4. Plattform (2004) Forfatter: Michel Houllebecq

Måtte se hva all the fuss was about med denne fyren. Kan ikke fransk, så det ble oversettelsen. Hadde litt sans for stemningen i romanen, men ble hverken provosert eller imponert over språkføringen.

(Fullført: 11. februar)

3. Entusiasme og raseri (2006) Forfatter: Ari Behn

Denne har jeg omtalt i eget blogginnlegg. Var i overkant negativ da, og jeg vet hvorfor. Jeg var fremdeles reeling etter min egen ikke fullt så suksessrike utgivelse. En venn av meg sa senere at det jeg oppfattet som utroverdig med Entusiasme og raseri, kan make perfect sense for andre. Perspektiver, selvsagt. Men mitt perspektiv var slik den gangen, dermed ble ikke boken det helt store for meg.

(Fullført: 8. februar)

2. Løvekvinnen (2006) Forfatter: Erik Fosnes Hansen

Jeg liker Fosnes Hansens arkaiske fortellerstemme. Selv om Beretninger for beskyttelse ikke pushet knappene mine, synes jeg Løvekvinnen hadde en kvalitet i seg. Aldri så mange overraskelser, akkurat, men en fin historie.

(Fullført: 23. januar)

1. Unevnelige hendelser (2006) Forfatter: Gøhril Gabrielsen

Klart man leser sine meddebutanter. Spesielt henne som vant Aschehougs debutantstipend. En stillferdig bok i et poetisk språk. En behagelig leseropplevelse. Kanskje litt for skoleflinkt utført i fortellerdepartementet for min smak, men sånn er det ofte med forfatterskoleforfattere. Synes jeg.

(Fullført: 21. januar)

Facebook

5 kommentarer til “Bøker jeg leste i 2007

  1. Nagel

    Interessant liste. Jeg har ikke lest mange av disse, dessverre.

    Det lange blogginnlegget om Goodkind-bøkene bør nok vente til etter bok nr 4, og ideelt til etter den siste i serien. 🙂

  2. BowlingJesus

    Hmm. Jeg tåler virkelig ikke Hansens forfatterstemme. Den er klønete og pompøs, hvilket ikke er en heldig kombinasjon.

    Men ellers: Interessant liste med flere bøker jeg ikke kjenner til.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.