Hopp til innhold

Siegfried Kracauer på norsk

Vagant 3-4/2021

Vagant 3/4-2021 er ute i form av et stort temanummer om den tyske kritikeren Siegfried Kracauer (1889–1966). Som redaktør Audun Lindholm skriver i lederen, var han "en pioner i å gjøre populærkulturen til gjenstand for analyse: å granske den i sammenheng med samfunnsmessige omveltninger og å ransake hvordan menneskets syn på seg selv blir påvirket av nye medieteknologier og kulturindustriens produksjonsforhold".

Jeg har oversatt tre av Kracauers tekster for nummeret: "Om filmstjernene" fra 1931, som handler om folks fascinasjon for datidens berømte skuespillere og skuespillerinner, "Om Riksdagen" fra 1933, skrevet like etter den beryktede riksdagsbrannen i Berlin, og "Dumbo (1941)", om Walt Disneys tegnefilmer, skrevet på engelsk etter at Kracauer hadde emigrert til USA.

Les lederen på Vagants nettsider: "Når fortiden snakker til nåtiden".

Facebook

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.