Hopp til innhold

Den forrådte arbeiderklassen

Didier Eribon. Foto: Fayard.

Bekymrede borgere og nynazister demonstrerte på gaten i Chemnitz. Vi trenger en ny venstreorientert internasjonale, mener sosiologen Didier Eribon.

Intervju med Didier Eribon, opprinnelig publisert i Frankfurter Allgemeine Zeitung, oversatt fra tysk og publisert på Vagants nettsider.

Facebook

66 kommentarer til “Den forrådte arbeiderklassen

 1. Poe

  For en elendig analyse av forholdene i Europa og årsakene til disse!

  Duden begriper visst ikke engang det mest åpenbare, at dersom man åpner grensene på full guffe for lavarbeidskraft fra utlandet som er villig til å jobbe for ti kroner timen, ja så må jo nødvendigvis de hjemlige arbeiderne konkurrere med denne arbeidskraften og nøye seg med mye lavere lønninger, eller miste jobbene sine ... og bo i telt utenfor arbeidsplassen fordi de ikke har råd å ta bussen hjem.

  Innvandringen fra fattige land til Vesten er en direkte trussel ikke bare mot velferdsstaten, men mot hver enkelt av oss som individer...på mange ulike plan; økonomisk, sosialt, sikkerhetsmessig ... u name it.

 2. Poe

  Ja arbeiderklassen er forrådt, det skal være sikkert og visst ... av først og fremst de intellektuelle på venstresiden, som jo alltid har foraktet arbeiderne og derfor historisk har myrdet dem for fote i millionvis i sine fåfengte forsøk på å skape dem om i sine bilder.

  Thank god for intelligente mennesker som Trump som har en klar forståelse av situasjonen og hva som må gjøres!

  Murerfaget i Vesten må snarest styrkes!

  Ellers er det snart ute med oss alle sammen...

 3. Poe

  Det nytter heller ikke å innføre minstelønnslover og ditten og datten av rettigheter for arbeiderne ... disse vil det alltid være relativt lett å omgå, på mange måter...det eneste som nytter er å stanse denne typen innvandring.

  Festung Europa...det lyder vakkert i mine ører...:)

 4. Øystein Tranås Kristiansen

  Trusselen mot individer er en ting. Livet kan overleve et individ, fattigdom og nedrigheter likeså. Trusselen mot våre befolkninger er en ganske annen. Vi skal erstattes med en identitetsløs blandingsrase med lav IQ, fordi det er antakelig det eneste som kan holde venstresidens totalitære slavestater ved makten. Sannheten er at en mangel på identitet aldri kan vare, på samme måte som naturen ikke utstår et vakuum. I naturen må man ekspandere eller dø. Den nye dominant kommer til å være oss eller muslimene. Den naturstridige venstresiden er allerede død, de vet det bare ikke ennå. (Se fødselstallene til liberalere.) Det er på tide å ta bladet fra munnen. I denne striden er det ingen mellomposisjon. Hver dag du utsetter avgjørelsen, slipper nye horder med fiendesoldater inn. Det er smertefullt å opprettholde en identitet, si at jeg er meg på tross av livshaternes akk og stønn og trusler. Enda mer smertefullt, tror jeg, er det å underlegges og påtvinges en annens identitet, noe du ikke er og ikke kan være. Jeg vet hvilken side jeg er på. Men så var da trønderne alltid de tøffeste og mest krigerske i dette landet.

 5. Poe

  Jeg var jo innskrevet i Altabataljonen jeg, da jeg ble innkalt til militæret.

  Den bataljonen var så opprørsk og anarkistisk og bare dreit tynt i å ta ordre fra offiserene, at de måtte oppløse hele bataljonen etter bare et par dager, og spre oss medlemmene på de andre bataljonene.

  Men det hjalp ikke mye ... selv nektet jeg å ta i mot noen som helst av de sinnssyke ordrene deres og lå bare i senga mi og leste Sven Hazel dagen lang og slafset i meg godteri og drakk cola ... inntil de tuppet meg i ræva ut av hele armeen etter 8 dager da de måtte innse nederlaget og forsto at de aldri i verden ville kunne lage soldat ut av meg...

 6. Poe

  Men jeg digga den fengende og morsomme lyden av reveljen om morran, tror det var halv seks eller en lignende ukristelig tid de forsøkte å tvinge oss opp på .. da var det deilig å bare legge seg godt til rette under dyna og snorke videre...:)

 7. Poe

  Stian, du var vel i Altabataljonen du da du ble innkalt for å gjøre din plikt for fedrelandet?

  Du virker litt makelig anlagt, så jeg regner med du var sniper eller noe sånt...det er jo en jævla fin jobb, kan bare sitte oppe i trærne og surfe på Facebook og i pausene plaffe ned fiendens soldater når de passerer intetanende nede på bakken...

 8. Øystein Tranås Kristiansen

  Sven Hazel, ja. Fyren er nok en skurk og en svindler, men det er fantastiske bøker. Den som ikke kan la seg underholde av Sven Hazel må være preget av den engstelse som er forfinelse. Vi må huske at livet selv er vulgært, og at Homer inneholder sin andel ... krumsprang. På den annen side, hvis man ikke kan verdsette høykultur er det noe galt med registreringsapparatet.

 9. Stian M. Landgaard

  Poe, da jeg var på sesjon i 1996, satte jeg Ingeniørvåpenet som førstevalg. Var på den tiden interessert i matematikk og fysikk (den interessen forsvant da jeg senere samme år fikk det for meg å bli forfatter) og tenkte at jeg ville ha noen intellektuelle utfordringer i militæret. Var på alle vis fit for service, med ett unntak: Jeg var ganske nærsynt og brukte linser. Men det skulle ikke bli noe problem, sa de.

  Dog, da jeg skulle innkalles neste år, fikk jeg beskjed om at et stort årskull koblet med nedskjæringer i Forsvaret (den kalde krigen hadde vært over noen år) medførte at alle rekrutter som hadde "fysiske skavanker" av noe slag, ble overført til inntak i 1998 isteden. Jeg måtte søke særskilt dersom jeg absolutt ville avlegge førstegangstjenesten i 1997. Men jeg tenkte at jeg da kunne begynne å studere litt først, kanskje jobbe litt, og så gå inn i 1998.

  Men da 1998 opprant, hadde Vernepliktsverket skiftet mening igjen. De hadde ikke plass til å ta inn det overskytende 1997-kullet likevel, så jeg fikk beskjed om at med mindre jeg søkte særskilt, eller jeg innen fylte 28 år hadde tilegnet meg en utdannelse Forsvaret hadde bruk for (medisin, teologi), kunne jeg regne meg som permanent dimittert fra tjeneste. Jeg trengte altså ikke å avtjene noen siviltjeneste heller.

  Den gangen tenkte jeg at dette var supert, for jeg slapp å kaste bort et år som burde brukes til viktigere ting, som studier. (Min morfars ord ekkoerte innenfor skallefjelen.) Men i ettertid har jeg angret på at jeg ikke gikk inn i militæret og tilegnet meg den erfaringen.

 10. Poe

  Teologi er en utdannelse Forsvaret har spesielt bruk for ja...faen assa at jeg aldri ble prest!

  Ypperstepresten Poetrixx er her, gjør honnør assholes ...amen!

  Jaja ... får trøste meg at jeg får honnørbillett på offentlige transportmidler...

 11. Poe

  ``Men i ettertid har jeg angret på at jeg ikke gikk inn i militæret og tilegnet meg den erfaringen.``

  Og tatt en Tjostolv/Joshua journey ut i eventyret?

 12. Øystein Tranås Kristiansen

  For meg var det et spørsmål om ære å gjennomføre førstegangstjenesten. Jeg ville vise min mor at jeg var en kriger, så hun kunne være stolt. Ironien er med det at jeg har vært i militæret, mens andre som antakelig er langt mer egnet slapp unna. Som jeg tenkte da jeg så portrettbildet av meg som soldat fra den gangen. "Det er nok urovekkende å ha en sperg til å forsvare seg. Det er enda mer urovekkende at denne spergen ikke lenger er villig til å forsvare dere." Antakelig hadde jeg egnet meg best som snikmorder, siden jeg ser så troskyldig ut, samtidig som jeg er opportunistisk som få andre. En geriljakriger som plantet håndgranater og feller overalt hadde også vært tingen.

  Angående titler, fantaserer jeg jo om å ha sex med en kvinne som har høyere rang enn meg. For at det skal være en mulighet må hun jo ha høyere rang enn meg. Helt meningsløst er det altså ikke.

 13. Poe

  Btw...gjett hvem som kommer til Berlin på søndag?

  Vi fant plutselig ut at vi ikke orker enda en dyster vinter i deppelandet Polen, så vi setter kursen for sydligere strøk på lørdag i min gamle vaklevorne camping car fra 1988.

  Først Berlin, så Paris..deretter Portugal og Espana.

  Så skal jeg til Oslo i november og desember for å tjene 100-200000 kr minst på salg av diktene mine pluss Erlik Oslo, og for de spenna akter vi oss på en tre måneders lang odysse rundt i Amerika...Florida, Mexico, Rio...u name it...:)

 14. Poe

  Overalt hvor jeg viser meg så vekker jeg og de fantastiske diktene mine oppmerksomhet!

  https://www.sa.no/rusomsorg/nyhet/jul/humoristisk-erlik-selger-jeg-avlyser-det-neste-bankranet-i-norge/s/5-46-605931

  ``Dahlie byr også på en diktsamling med sterke skildringer av livet sitt.``

  skrev Sarpsborg Arbeiderblad her om dagen.

  Ja det skal være sikkert og visst … her er en liten smakebit fra min selvbiografi:

  ``Jeg gjorde så mye ugagn under oppveksten at resten av familien ble ilagt båndtvang i hele Nord-Norge, og de smekka til og med håndjern på undulaten vår etter at den tok møydommen på schæferen til narkosnuten under en storrazzia i fjellteltet til filletanta mi ... og den fikk brev- og besøksforbud på livstid og forbud mot å fly nærmere politistasjonen enn 1000 km for all fremtid.

  Til konfirmasjonen lovte presten meg at jeg ville få et helt eget kapittel i Bibelen neste gang den kom ut, ved siden av Apostlenes gjerninger … kalt Gydurdudes ugjerninger. Men lensmannen var konstant på sporet av meg fordi han påsto jeg brøt Moseloven i 1. Mosebok, på grunn av all den mosen jeg sanket ulovlig oppe i fjellsidene og solgte til fattigfolka i bygda, som spiste denne som erstatning for potetmos.

  Det var så pisse kaldt i Finnmark på den tiden, før den globale oppvarmingen kom og reddet oss, at tankene frøys bom fast i skallene våre hvis vi grublet for mye over den elendige tilværelsen vi førte på vinterstid, og filosofene i fylket måtte derfor utstyres med en svær bjørnefitte som de fikk tredd nedover huene sine, og som de fikk utdelt av filosofisk fakultet på universitetet i Tromsø ... ellers gikk det koldbrann i hjernebarkene deres i løpet av sekunder. Solstrålene fra midnattssola bar fast i rævhårene på de stakkarene som tok sjansen på å sitte ute og drite om sommeren, og hvis vi var så uforsiktig å fyre opp en rev ute på verandaen frøs røyken umiddelbart fast i nordlyset, så alle fuglene fløy konstant rundt steine som neper over fiskeværet.

  Filletanta mi ble en gang ble så hardt rammet av koldbrann i øyevippene i sprengkulda, og det var til og med på årets aller varmeste dag, at legene ikke så annen råd enn å amputere hele kroppen hennes for å berge livet på henne. Ja unntatt ene øyelokket da. Og siden den gang har hun bare vært en skygge av seg selv – ja knapt en øyenskygge.

 15. Poe

  Men velkommen skal du være!

  In fact så synes jeg at DU burde overta ledelsen av denne bloggen, siden Landgaard synes å ha gått fullstendig fra borde og overlatt oss andre til oss selv og våre vanartete og nitriste skjebner.

  Hva synes dere andre...time for mutiny???

 16. Roar Sørensen

  Nei, jeg er ikke Stranger, men det er ikke Saabye Christensen heller.

  Du får scrolle litt lenger ned.

  Som sagt, nå er du berømt... og avslørt. 🙂

 17. Poe

  Må tilstå at jeg digger følelsen av å være berømt!

  En gammel mann i Sarpsborg kom bort til meg her om dagen og sa at nå var jeg blitt kjendis i byen … alle vet hvem jeg er der … og overalt hvor jeg går blir jeg behandlet som en celebritet hahaha!!!!

  Og avslørt … ja det er noe bestemt pirrende ved det også!

  Har alltid drømt om å bli avslørt ... helt siden jeg var bitteliten baby...:)

 18. Poe

  Til våren og sommeren skal jeg dra rundt på turne i Norge, slik Hamsun gjorde i sine dager før han slo gjennom som forfatter...da skal jeg holde standup shows med foredrag, joik og break dance og høytopplesning av mine dikt og andre litterære verker på torg og streder overalt i det ganske land...og bli pisse disgusting rich!

  Gled dere...

 19. Poe

  Her er et av diktene fra min nye sensasjonelle samling av edelpoems:

  INTET UMENNESKELIG SKAL VÆRE MEG FREMMED

  Lik en gud som

  ligger og slurper bobler

  in the fjerne

  mens hans filletante

  smatter tankefullt på

  magesekken til julenissen

  sitter jeg betatt foran peisen

  og nyter et glass

  med det ypperste sneslaps

  fra slumstrøkene i Marbella

  Alt mens Hitler suger kanel

  av stortåa til en hamster

  under skyggen av en elv

  en vidunderlig storsommeraften

  in a universe far og mor away

 20. Roar Sørensen

  Ja, boka handler jo om deg, helt fra du krøp ut av krybben der oppe i Nord-Norge og til du ender opp på et mentalsykehus i Cebu City. 🙂

  Men én ting skal du ha: Det virkelige livet ditt har kanskje ikke vært så mye å skrive hjem om, men som romankarakter fungerer du ypperlig.

  Det er alle skjønt enige om.

 21. Poe

  Det virkelige livet mitt lar seg ikke feste til noen bok...til det er det for fantastisk...ingen ville tro en døyt av hva som sto i den boken...

 22. Poe

  Jeg husker da jeg traff Wilailak i Pattaya, den morgenen … jeg kom kjørende med motorsykkel nedover Beach Road og så henne sitte på en av benkene der, med et slags lys rundt henne, eller energi rettere sagt ... så jeg stanset og satte meg ved siden av henne for å sjekke ut hva dette var for noe.

  Og oppdaget da en skjønnhet som for å benytte en totalt horribel klisje var ubeskrivelig, i all sin uskyld og renhet … og jeg holdt på å si naivitet … naiv som en engel. Men likevel …

  Flere år senere sa hun at hun hadde ventet på meg, hun hadde drømt om meg … og avslått tilbud fra flere andre potensielle kunder mens hun satt der.

  Det første hun gjorde da vi kom hjem til kåken min var uten et ord å pakke opp kofferten sin og legge alle klærne sine inn i skapene mine.

  Jeg undret meg over dette, men sa ingenting … for jeg var totally flabbergasted av hennes skjønnhet og vissheten om at jeg snart ville ha sex med henne, så slike bagateller brydde jeg meg ikke om. Jeg hadde jo mer enn nok plass i skapene.

  Det tok ikke lang tid før jeg forsto at hun var det vi vil kalle psykisk utviklingshemmet … og at til tross for, eller kanskje tvert i mot pga. dette var i besittelse av en sinnsro, harmoni og indre visdom som guidet og veiledet henne i livet og gjorde at hun aldri for eksempel ble overmannet av slike primitive sjelelige mekanismer som sinne eller raseri, no matter hva som skjedde. Uansett hvor sjofelt og horribelt jeg oppførte meg, som det nederdrektige svinet jeg var på den tiden … Wilailak sto han av og korrigerte og veiledet meg bare i kraft av sin godhet, uten å ytre en eneste bebreidelse.

  Noen mennesker har bare den kvaliteten … man er bare nødt til å oppføre seg ordentlig rundt dem ... alt annet føles bare feil.

  Anyway … jeg er stolt av å meddele at jeg i seks år hadde det privilegium å være sammen med en psykisk utviklingshemmet dame fra Thailand ... og av alt det hun lærte meg.

  Som jeg riktignok har glemt det meste av ...men det er jo ikke hennes feil...

 23. Poe

  Og nå … vel jeg traff en 19 år gammel polsk jomfru på Tenerife i 2014 som jeg nå har to kids med, de kommer til Norge neste uke, for å være her noen dager og holde meg litt med selskap i den tiden jeg selger dikt her.

  Hun fyller forresten 23 år i dag … 🙂

 24. Poe

  Mens andre less fortunate beings gjør sitt liv om til en eneste lang forbitret klagesang på grunn av deres innbilt manglende rettferdige hyllest av deres geni og urimelige behandling i livet ... well o well måtte gid fader den hjulbeinte i Himmelfaret være dem nådig i deres miskunn, og kyss meg i ræva under en parasoll under regnbuen i Getsemane hahahahaha..:)

 25. Roar Åsmund Sørensen

  Flott at salget går så bra.

  Selv gleder jeg meg over mange veldig hyggelige tilbakemeldinger på Paradisets hjerte, som her fra vår gamle venninne Bodil på Forfatterbloggen. Hun syntes det var storveis å få lese sannheten om vår alles kjære Poetrix.

  Bodil Jorunn Larssen Må bare si at dette er en helt spesiell bok der Roar Sørensen virkelig har klart å skrive både humoristisk og spennende. Og selvfølgelig liker jeg som er nordlending veldig godt at han bruker saftige nordnorske uttrykk i boka. En syver på terningen.

  Snart 150 nedlastinger på to måneder. Det synes jeg er bra.

 26. Roar Åsmund Sørensen

  Du har skrevet navnet på ditt alter ego på mange forskjellige måter. Dette er også påpekt i romanen, Poe, Poetrix og Poetrixx.

  I går hadde jeg 31 nedlastinger.

  Mange som liker denne boka. Det gjør meg selvsagt glad.

 27. Poetrixx med TO x-er bitte!

  Tøys!

  Riktignok skrev jeg nicket med kun en X i begynnelsen, inntil jeg oppdaget at en islandsk popgruppe eller noe sånt hadde tatt nicket først, så da addet jeg en ekstra X … men dette er jo minst ti år siden.

  At noen kaller meg Poe også er ikke noe jeg har funnet på...

 28. Poe

  Gratulerer med 31 nedlastinger!

  Min nye diktsamling er klar for trykking nå...og i første omgang blir opplaget på 5000 eksemplarer...som jeg regner med å tjene en million kroner på ...NETTO...:)

 29. Roar Sørensen

  Det er bra. Jeg blir bare en smågutt med mine 2171 nedlastinger.

  Men e-boksalget begynner å ta seg opp, og det er tydelig at mange liker den siste Stingo-boka godt.

  Oldertrøen er voldsomt skeptisk til e-bøker, og bloggeieren er enda mer skeptisk til selvpublisering.

  Men den som intet våger, intet vinner.

  Den siste Stingo-boka har på to måneder fått 151 nedlastinger. Til sammen 312 nedlastinger på Stingo-bøkene de siste to månedene.

  Det blir nesten litt penger av dette også, og det gjør det enda morsommere. Ettersom jeg har rettighetene til alle bøkene mine, går så å si hele fortjenesten til meg og ingen andre.

  Det er en god tanke. 🙂

  https://roarsorensen.wordpress.com/2019/01/02/e-boksalget-kommer-seg/

 30. Poe

  Det blir da over 20000 kr, siden jeg antar nettprisen er 100 kr?

  Vel vel, hva blir timeprisen for dette arbeidet da?

  Hvorfor ikke heller bli med meg i tiggerstadens gater og smug og selge diktboka mi … da får du halve fortjenesten?

  Jeg lover minst 3000 kr dagen … 🙂

 31. Roar Sørensen

  Da har Paradisets hjerte blitt beæret med sin første anmeldelse. Den gjorde meg veldig glad, spesielt med tanke på at boka ble skrevet på 45 dager og at den ikke har vært innom et eneste forlag. Ikke har jeg brukt noen ekstern redaktør, manusvaker eller korrekturleser heller. Til og med omslaget har jeg laget selv.

  Til gjengjeld er Poetrixx en av hovedpersonene, og da kan det jo ikke gå galt. 🙂

  https://tinesundal.blogspot.com/2019/01/paradisets-hjerte-av-roar-srensen.html?fbclid=IwAR2lqlANmkZSZYes7a3MnsrqwX-JiwDYu2uM5c8LWpyaoxS_U9tA0uhsMgU

 32. Poe

  MEN vårt forhold er naturligvis strengt profesjonelt, jeg har jo blitt familiemann på mine gamle dager … og vårt ``forhold`` begrenser seg til utveksling av litterære erfaringer og ideer, samt at jeg driver og intervjuer henne for det gatemagasinet jeg selger.

  Pluss det faktum at hun er 28 år, og dermed selvfølgelig altfor gammel for meg...:)

 33. Poe

  Maria er jo i ferd med å slå gjennom internasjonalt nå, og den siste romanen hennes skal oversettes til engelsk og tysk og flere andre språk, etter hva jeg forstår … og jeg regner med å surfe på den bølgen av berømmelse hun snart kommer til å oppleve og snart være filthy rich og famous jeg også.

  Hun har allerede introdusert meg for redaktøren hennes i Aschehoug … som var helt flabbergasted over diktsamlingen min...:)

 34. Poe

  ``Den nye dominant kommer til å være oss eller muslimene.``

  Muslimene kommer aldri til å erobre planeten, til det er de for uopplyste, tilbakestående og dårlig organiserte … våre hovedkonkurrenter om makten over jorden er kineserne.

  Den eneste sjansen muslimene har er at de invaderer Vesten gjennom masseinnvandring og således får kontroll over Vestens ressurser, inkludert de militære maktmidlene ...DA ser det stygt ut for resten av verden...

 35. Roar Sørensen

  Skulle gjerne ha blogget litt her igjen, men bloggeieren har satt inn så mange "sperrer" på ting og tang at kommentarene mine ikke blir publisert.

  Straks jeg legger inn en lenke, for eksempel, så forsvinner lange kommentarer.

  Ønsker deg lykke til med boka og håper du får klaff hos Aschehoug.

 36. Poe

  Han er vel ikke blitt solgt som sexslave til haremet til en homofil kamelhandler i Tashkent?

  Hører de er jævla hyppe på vakre feminine Tromsøgutter med sig i buksa...

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.