Hopp til innhold

Gratulerer med dagen V

Så var det bursdag igjen. USA fyller i dag 236 år, etter tradisjonen. 4. juli 1776 var forøvrig ikke den dagen USAs nyetablerte kongress erklærte koloniene uavhengig fra Storbritannia (det skjedde 2. juli), men dagen da Uavhengighetserklæringen ble offisielt godkjent. Det er også en myte at 4. juli var dagen da alle kongressmedlemmene signerte dokumentet. Det skjedde ca. en måned senere.

Flagget ovenfor regnes av mange amerikanere som USAs første nasjonalflagg. Det har 13 stjerner, som viser til de 13 koloniene som erklærte seg som selvstendige stater i et løselig forbund som fikk navnet "The United States of America". Dog, det egentlige første flagget som ble brukt etter uavhengighetserklæringen, lignet riktignok på dette, men istedenfor stjerner var det en miniversjon av Storbritannias flagg i kantonen, som jeg snakket om i fjor.

Årets flagg er sannsynligvis fra 1777, selv om den omstridte legenden sier at det var syersken Betsy Ross som stod for designet, da George Washington besøkte henne og bad henne lage et flagg for den nye nasjonen tidlig i 1776, sogar før uavhengighetserklæringen. Historikerne finner ingen beviser for denne beretningen, og den skyldes nok snarere en ung stats behov for å bygge myter som gjorde amerikanerne stolt av seg selv og sitt land.

I motsetning til senere flagg, da kongressen bestemte utformingen, var det intet fast mønster stjernene skulle stå i, og denne sirkelformasjonen var bare én av mange flaggversjoner i bruk under den amerikanske revolusjon. Likevel er det Betsy Ross-versjonen som er mest kjent, og som alltid benyttes når man skal hente frem et amerikansk flagg fra den gangen general Washington kjempet mot britene - og vant, selvsagt.

Facebook

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.