Hopp til innhold

«I katastrofen finnes det ingen helter»

Japanernes tro på atomavskrekking og fredelig utnyttelse av atomenergi «er uvegerlig forbundet med hverandre», sier nobelprisvinner i litteratur Kenzaburo Oe. Han krever at Japan må løsrive seg fra begge to.

TAZ: Kenzaburo Oe, på nyhetene advares det om radioaktivt springvann i Tokyo. Hvordan har reaktorkatastrofen påvirket deg personlig?

Kenzaburo Oe: Advarselen om at springvannet i Tokyo var forurenset av radioaktivitet, noe som egentlig bare gjaldt sped- og småbarn, skapte en liten panikk. Også jeg står hver morgen i kø utenfor supermarkedet i Tokyo for å kjøpe min rasjonerte 1,5-litersflaske med drikkevann. For 40 år siden skrev jeg en reportasje om driften av atomkraftverkene, og nå sitter jeg fra morgen til kveld foran TV’en og følger med på nyhetene.

TAZ: Hvilket inntrykk har du av Japan og menneskene rundt deg for tiden?

Kenzaburo Oe: Jeg er imponert over hvor rolige og sindige ofrene for tsunamikatastrofen reagerer. Også på TV blir det tydelig hvor tålmodige disse menneskene er, en karakterstyrke man vanligvis tilskriver innbyggerne nordøst på hovedøya Honshu. Siden det ble kjent at landbruksprodukter og melk er blitt utsatt for radioaktiv stråling, må bøndene ødelegge produktene sine.

Les videre hos Vagant Europa.

Facebook

8 kommentarer til “«I katastrofen finnes det ingen helter»

 1. Rudolph Aspirant

  @Stian og alle:

  Selv om er dette off-topic, jeg skal bare bruke ord "katastrofe", fordi jeg ville kommunisere med deg/dere om tragedien som slo Norge for et par dager siden. Jeg kan ikke anbefalle noen troverdig verdiful, men vil gjerne tilby to bilder og en sang for alle som er triste disse dager.

  Kanskje det er for tidlig for å "nyte" seg meg bilder eller sanger, fordi den første ting etter en stor traumatisk opplevelse er bare å holde ut en hånd uten å snakke veldig mye...men etter en stund kunne man prøve å bruke på nytt noen sanser, å se på en enkelt bilde, å høre på en melodi:

  http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT7tBhLVHfJrJd8uXe8nRMK1Y36JwMZEskftNiYzNRH0Cpd_bMFwA

  http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTWNYspNzMQB_gugxNc1Dc_WU4_DoWPCnuQekBaABKFjmt0Fd2LKw

  http://www.youtube.com/watch?v=G2uQWZv8s6A

 2. Rudolph Aspirant

  Poetrixx: jeg kan forstå du er kanskje sint (det er normal å bli sjokkert, engstelig, etterpå sint, etterpå trist etter hva har skjedd), men jeg tror IKKE at det er samfunns feil at en aberrant mann kunne eksistere. For meg, er samfunn ikke en abstrakt "mekanisk" ord eller konsept, det faktisk består av levende drømmende arbeidende elskende mennesker og for de fleste beundrer og respekterer jeg menneskeheten (unntak psykopater).
  Politikk er også lagt av mennesker. Jeg liker å snakke om etisk veldig mye, så tror jeg at det FINNES etisk politikk i vår verden som trenger beskyttes og støttet.

  (Generelt, selv om jeg ikke kjenner veldig mye om de flere partier man finner i Norge, er jeg ikke "sosialist", jeg liker mer senter-høyre, slik som Log Cabin Republicans i USA, selv om jeg ble litt sint på dem at de støttet Mac Cain-Palin i 2008, pga jeg tror Palin er en litt "rar" dame ! Generelt, synes jeg også at det amerikanske demokratiske to parti systemet er lettere å forstå når man vil lære mer om demokrati ! Men USA, selv om de har noen problemer med ulovlige immigranter, og nylige redselsfremmende økonomiske problemer er de en virkelig tolerant flerekulturell "melting pot" !)

  Men nei, i en demokratisk land som ikke er i krieg, det kan ALDRI bli samfunns feil for psykopatere, for kriminelle. (Jeg skrev om demokrati og fred pga det finnes noen land som er i nesten perpetuell krieg og dette påvirker spesielt barn og ungdom på en dårlig måte: vi har noen eksemple av barnsoldater i Afrika for eksempel, som kan bli nesten psykopater pga stor kronisk alvorlig virkelig trauma som kan påvirke en persons utvikling, men dette ikke skjedd i Norge, og faktisk dette ikke skjedd i Europa i disse dager.)

  Mannen var en kriminell terrorist psykopat, plus kanskje hadde han en del av psykiatrisk sykdom, men dette IKKE betyr at han ikke hadde ansvar eller kapasitet å planlegge og å gjennomføre med kaldt blod hans kriminelle handlinger, og så skal han bli straffet på en lovlig måte. Han kjente forskjell mellom galt og riktig veldig bra, men, som psykopat terrorist kriminell, brydde seg ikke og feige drepte barn i kald blod. (Og det var ham som ville "krieg" ikke Norge. Det finnes ingen konkret krieg i Europa, vi lever i XXI hundretallet og det er fred i Europa.) Dette er saken, og dette er sterk klar for alle.

  Hvis jeg ønsker noen er det faktisk å DEpolitisere saken pga demokratisk etisk politikk har ingenting å gjøre med kriminalitet. Hvis vi politiserer det står en risiko at vi starter å tenke på rare "filosofiske" linjer, og når det skjed en stor trauma og redsel i mennesker i en samfunn, først og fremst, synes jeg, mennesker trenker konkret klarhet, ikke "filosofi". De trenger å FORSTÅ. De trenger definisjoner og forklaring, så de kan bli mindre engstelige og mindre redde.

  Hvis det er en annen ting jeg ønsker om at på TV etter en stund kommer annerkjente og respekterte eksperter i lov og i sikkerhet som kan forklare till alle på en enkelt måte hva er disse ting: hva betyr kapasitet, hva er en sinnslidelse, hva betyr psykopati, finnes det forsking om knytting mellom sinnslidelse og aggressjon, osv. Og hvis dette enkelt forklaring skjedd skal ha dette nytte for alle, samfunn inkludert.

  Jeg liker å bruke ord "KONKRET" pga det også betyr en slags av forsterking man trenger nåt man er traumatisert, slik som konkret som brukes i styrke pillars i en bygning.

  Etter den første sjokk av sorg passer, det er konkret og enkelt forklaring som trenges, synes jeg.

 3. Rudolph Aspirant

  P.S. Jeg er ikke totalt naiv, og kan forstå noen politiske harme, og politiske meninger, og jeg "forbyr" ikke disse samtaler, jeg er ikke diktator (!), MEN man må ta vare på TRAUMA som har skjedd i norsk samfunn på en etisk måte, og å prøve å ikke "muddy the waters" ("gjørmete vannet" ?!) med filosofiske uklare saker. ALDRI skal ingen lære ingenting nyttig hvis alle starter å "point fingers" og "blame one another", selv om dette er også normal etter en stor katastrofe i samfunn. Og det er sterk klar at dette IKKE var feilen til "venstre" eller "høyre", til "populister" eller "progressister", osv. Dette var en kriminell terrorist sak.

 4. poetrixx

  Denne katastrofen bør bli en KRAFTIG vekker for det norske folk …og ikke minst politikerne og media, som fullstendig undertrykker og demoniserer meningene til mennesker som ham … mennesker som nærer en helt legitim og betimelig uro og angst over utviklingen i Vesten, der vi KOMMER til å bli i mindretall i våre egne land snart…og der muslimene KOMMER til å bli i flertall om ikke lenge. Det foreligger jo helt uavviselige dokumentarbare statistiske beviser for dette.

  Det fantastiske og vanvittige og FORBRYTERSKE her er at det ikke er lov å engang DISKUTERE disse kjensgjerningene i offentligheten i dag, for ikke å si erklære seg som motstander av denne utviklingen …en utvikling som radikalt vil forandre våre samfunn og våre personlige liv.

  TENK på det…det aller viktigste av alle poltiiske spørsmål i dag får vi ikke engang lov å debattere!

  Og nettopp dette er naturligvis årsaken til at så mange mennesker i dag på grunn av frustrasjon og maktesløshet har begynt å nære hat mot dette undertrykkende og udemokratiske systemet.

  De som vil debattere dette blir henvist til obskure blogger, der denne mannen åpenbart har hentet sin insppirasjon fra. Absolutt alle bedrifter innen mainstream landsdekkende media er som kjent kuppet av sosialister og multikulturalister…og de tillater simpelthen ikke noen diskusjon om emner de ikke liker… slikt blir bare ignorert…en sjelden gang debattert og da alltid demonisert gjennom å tillegge motstanderne onde hensikter og meninger.

  Disse menneskene fra blant annet de små sektpartiene Rødt og SV, har i virkeligheten stjålet demokratiet fra oss…for et ekte demokrati er helt avhengig av en FRI presse…og det har vi simpelthen ikke i dag!

  Og et ekte demokrati reflekterer naturligvis folkets vilje. og sanne interesser…og folkets vilje og ekte interesser er naturligvis IKKE å få sitt land invadert av fremmede mennesker med en helt annen kultur, som forakter dette folkets kultur og ønsker å tvinge sin egen kultur på dette folket, slik at vi mister vår frihet til selv å bestemme under hvilke politiske og sosiale forhold vi skal leve. Ikke en eneste nordmann ved sine fulle fem ville erklære seg enig i at en slik utvikling er noe vedkommende ønsker og bifaller.

  Hvor lang tid tror dere f.eks.det vil ta før alkohol er forbudt i Oslo…når muslimene kommer i flertall der?

  Politkerne og ikke misnst løgnerne og manipulatorene i media har åpenbart et stort medansvar for hva denne mannen har gjort….

 5. Rudolph Aspirant

  Ja...vel...generelt, har jeg lagt merke at norsk TV er litt mer "politically correct" enn jeg var vant med fra andre land...aviser, tror jeg, er litt bedre, men man kan ikke innbille en britisk type av tabloid i Norge !

  Men jeg tror IKKE at denne situasjonen er pga en "conspiracy" ! Jeg tror det er knyttet mer til en kombinasjon av norsk-skandinavisk samfunn og spesifikke sosielle-kulturelle saker (som jeg prøver å fortsatt forstå fra et historisk og geografisk synnspunkt).

  Jeg skal tilstå: jeg har tilskrevet en alder til forskjellige land i forhold til generel samfunn modenhet, som inkluderer utvikling av demokrati systemet !

  Obs ! Selvfølgelig er norsk politisk systemet demokratisk ! (Husk, jeg foretrekker å tenke på KONKRET, ikke på "metaforisk" ! Jeg er ikke poet, selv om liker jeg noen romantiske klassiske poeter f. eks. Emily Dickinson.) Ser du/man Kongeriket Norge på denne listen ?

  http://www.dkosopedia.com/wiki/Dictators_and_Non-Democratic_Governments

  Men...tilbake til min personlig vurdering av modenhet !

  På skalen min, det finnes ingen land eldre enn 20 år gammel !

  Så...Afghanistan: 4 år gammel, Thailand: 10,75 år gammel, Morocco: 11,25, Bulgaria: 13 år gammel, Norge...15,5 år gammel, Sverige: 16, Danmark: 16,75 ! Skal ikke si hva tenker jeg på Russland ! Ikke tørr å skrive om Tyskland og Frankrike ! Jeg er redd av Mr. Guido Westerwelle og M. Alain Juppe ! (utenriksministre)...Skal jeg vurdere Stor Britannia ? OK...Stor Britannia: 17,25 !

  Jeg har også en annen skale...om samfunns generel moral utvikling i forskjellige land, i følge Kohlbergs skale !

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Kohlberg's_stages_of_moral_development

  Kongeriket Norge, og Skandinavia i generel er ganske MODNE på denne moralssk utviklings skale: mellom 5 og 6 (maks. er 6).

  Bulgaria: mellom 3 og 4 ! Afghanistan: i overgang fra pre-konventionell 2 til konventionell 3, osv.

  Man kunne også tenke på forskjellige mulige patologier og diagnoser, ikke sant ?!

  Nå...håper jeg at ingen land eller ofisielle utenriks departementer blir sint på meg ! Som "turist-observatør", skal jeg ikke diskriminere, skal jeg respektere loven, osv...

  Jeg har lagt merke at har USAs utenriks departement utviklet egne rapporter om forskjellige land...hvorfor skulle jeg ikke bli tillat å utvikle for meg selv mine egne skaler ?! (Disclaimer: Jeg har vurdert land på en "independent" måte, har ikke lest USAs rapporter ennå !)

 6. Rudolph Aspirant

  På en mer seriøs tone, vil jeg fortelle at det finnes en gammel folkdikt (ballad) i Romania som kalles "Mioritza". Ord "mioritza" er en diminutiv av ord "mioara", som betyr "(kvinne) lam", (og "mioara" er også brukt som en kvinnelig persons navn, Mioara.)

  Diktet var først skrevet i en bok av en kjent klassisk rumensk poet Vasile Alecsandri, og handler om en sauer gjeter som blir varslet av en av sine favoritte lam at han skal bli drept av 2 andre gjeter som er sjalu pga at han har flere sauer. Og da svarer gjeter til lam som varsler ham at er han klar for å akseptere skjebnen sin, men han også sier: hvis skulle jeg dø, ikke si til mora mi at jeg var drept, hvis du ser en liten gammel dame gråt og spørre rundt "har dere sett sønnen min ? hvor er sønnen min ?"...bare si til henne at jeg var gift med en prinsesse, men ikke si til henne at på min bryllupsfest falt en stjerne fra himmelen og at ble mine gjester furu og lønn trær, og at ble fjell presten, og fugl sangere...".

  Jeg hadde tåre i øynene mine tidligere i dag da jeg tenkt på denne type av allegori om døden som en bryllup midt naturen og at døde so mange unge i Norge på 22.juli.2011...unge som selvfølgelig hadde egne drømmer om bryllup, og kjærlighet, og liv...

  Jeg tror det er sunt å tillate seg selv å gråte, hvis tårene kommer. Jeg innrømmer, jeg tror, at er mange så sterk slott i sjelen i disse dager at de tror det er umulig å gråte, og faktisk når får man en sterk stor sjokk blir man i begynnelsen som frysen og uemosjonelt. Tårene kunne komme mye mye seinere i noen. Jeg har truffet mennesker som sa til meg de kunne gråte om en tidligere tap kun etter noen ÅR. Og aldri helt forsvinner sorgen når en barn dør.

  Uansett, skal jeg få tilbud til lenken om denne ballad dikt på engelsk, så kanskje mye seinere kunne noen komme og besøke denne website og lese diktet og tenke på førtiden og på framtiden:

  http://spiritromanesc.go.ro/Miorita%20-eng.html

  Disse er de 5 stadier av sorg beskrevet i 1969 av Elizabeth Kubler-Ross, en kvinnelig psykiater som skrev en bok som kalles "On Death and Dying":

  http://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCbler-Ross_model

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.