Hopp til innhold

Pressebilder, jeg liksom

VamPus beklaget seg nylig for å ha vært en landsbyidiot da hun publiserte et høyst privat bilde av Kåre Conradi. Jeg var sannsynligvis selv en landsbyidiot da jeg nylig publiserte en rekke (ikke fullt så avkledde) bilder av meg selv under headingen "pressebilder".

VamPus beklaget seg nylig for å ha vært en landsbyidiot da hun publiserte et høyst privat bilde av Kåre Conradi. Jeg var sannsynligvis selv en landsbyidiot da jeg nylig publiserte en rekke (ikke fullt så avkledde) bilder av meg selv under headingen "pressebilder".

Bakgrunnen for at disse bildene ble tatt av meg og min bok, Herrer i åndenes rike, var at en student ved Bibliotekhøyskolen var involvert i et prosjekt hvor han ønsket å bruke bilder av en ung debutant poserende med sin bok. For å spare tid og penger kontaktet jeg simpelthen den eminente Rolf Klaudiussen, en venn av meg, som nylig var kommet i besittelse av et digitalkamera (med speilrefleks) og hadde lyst til å prøve ut fotografrollen. Egentlig er han portrettegner og således kun en amatør på det fototekniske gebet.

Inspirert av et prøvebilde vi fikk oversendt, hvor en annen av årets debutanter (kvinne, over 30, lang boktittel, 172 sider -- gjett hvem) poserte utendørs med sin debutbok, bestemte vi oss for å gjøre noe lignende. Jeg valgte ut en av Tromsøs peneste murbygninger (det er ikke mange av dem), og så stilte jeg meg opp med min bok i ymse positurer, mens Rolf knipset som en gal. Etter en stund sa vi oss fornøyd og inntok et pizzamåltid, før vi satte kursen hjem til meg for å kopiere bildene over til datamaskinen.

I våre øyne var billedkvaliteten over all forventning. Riktignok var ikke lysforholdene de aller beste, så noen bilder ble en tanke mørke. Likevel anså vi resultatet for å være mer enn tilfredsstillende for hint bibliotekhøyskole-prosjekt, og jeg skikket over tre av bildene samt en liten tekst om boken. Litt senere kom svaret: Takk skal du ha. Det så veldig bra ut.

Før Rolf dro fra meg, nevnte han at bildene sogar kunne legges ut på bloggen min, bare for moro skyld. Denne ideen festet seg og ble liggende i bakhodet et par dager, men på grunn av en eller annen resonnementssvikt i min hjerne fikk jeg det for meg at jeg skulle publisere dem som pressebilder. Altså bilder utformet slik at media kan benytte dem i diverse trykk- og nettsaker, omtrent som bildene som ligger på Helene Uris hjemmeside.

Etter at jeg hadde lagt ut bildene, ante jeg fred og ingen fare, før jeg plutselig ble overfalt på IRC (et Internet-basert pratemedium jeg har frekventert like lenge som jeg har skrevet skjønnlitteratur) av en rekke kjenninger der inne, som hevdet at bildene var elendige, at de rett og slett sugde. At de var tilgjorte, blabla ... falske, blabla ... lyset var elendig, blabla ... Jeg skjønte ingenting. Hva var dette slags bashing?

Da jeg nevnte denne uhyrlige kritikken for Rolf, stilte han seg først uforstående til den, men så oppdaget han dagen etter at jeg hadde plassert hans amatørverk i "pressebilde"-kategorien, hvilket umiddelbart fikk ham på andre tanker. En slik kategori turde neppe omfatte denslags tentative, på-stående-fot-messige poseringsbilder, ennskjønt han fremdeles ikke helt skjønte hvorfor bildene an sich, kontekstløst, skulle være så formidabelt dårlige. Vel er de ikke profesjonelle, og vel ligner jeg på Quisling eller Hitler (ifølge mine arge kritikere), men bildene er jo -- etter vår mening -- morsomme. Jeg innser dog at jeg hadde begått en feilkobling da jeg lanserte dem som pressebilder.

Konklusjonen er: Jeg, landsbyidioten, hadde begått en billedbrøler, og dette akter jeg nå å rette opp i. Skal dere ha poseringsbilder, trykk linken her. Skal dere ha pressebilder, kontakt Aschehoug.

Facebook

4 kommentarer til “Pressebilder, jeg liksom

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.