Hopp til innhold

Den forrådte arbeiderklassen

Didier Eribon. Foto: Fayard.

Bekymrede borgere og nynazister demonstrerte på gaten i Chemnitz. Vi trenger en ny venstreorientert internasjonale, mener sosiologen Didier Eribon.

Intervju med Didier Eribon, opprinnelig publisert i Frankfurter Allgemeine Zeitung, oversatt fra tysk og publisert på Vagants nettsider.

Facebook

21 kommentarer til “Den forrådte arbeiderklassen

 1. Poe

  For en elendig analyse av forholdene i Europa og årsakene til disse!

  Duden begriper visst ikke engang det mest åpenbare, at dersom man åpner grensene på full guffe for lavarbeidskraft fra utlandet som er villig til å jobbe for ti kroner timen, ja så må jo nødvendigvis de hjemlige arbeiderne konkurrere med denne arbeidskraften og nøye seg med mye lavere lønninger, eller miste jobbene sine ... og bo i telt utenfor arbeidsplassen fordi de ikke har råd å ta bussen hjem.

  Innvandringen fra fattige land til Vesten er en direkte trussel ikke bare mot velferdsstaten, men mot hver enkelt av oss som individer...på mange ulike plan; økonomisk, sosialt, sikkerhetsmessig ... u name it.

 2. Poe

  Ja arbeiderklassen er forrådt, det skal være sikkert og visst ... av først og fremst de intellektuelle på venstresiden, som jo alltid har foraktet arbeiderne og derfor historisk har myrdet dem for fote i millionvis i sine fåfengte forsøk på å skape dem om i sine bilder.

  Thank god for intelligente mennesker som Trump som har en klar forståelse av situasjonen og hva som må gjøres!

  Murerfaget i Vesten må snarest styrkes!

  Ellers er det snart ute med oss alle sammen...

 3. Poe

  Det nytter heller ikke å innføre minstelønnslover og ditten og datten av rettigheter for arbeiderne ... disse vil det alltid være relativt lett å omgå, på mange måter...det eneste som nytter er å stanse denne typen innvandring.

  Festung Europa...det lyder vakkert i mine ører...:)

 4. Øystein Tranås Kristiansen

  Trusselen mot individer er en ting. Livet kan overleve et individ, fattigdom og nedrigheter likeså. Trusselen mot våre befolkninger er en ganske annen. Vi skal erstattes med en identitetsløs blandingsrase med lav IQ, fordi det er antakelig det eneste som kan holde venstresidens totalitære slavestater ved makten. Sannheten er at en mangel på identitet aldri kan vare, på samme måte som naturen ikke utstår et vakuum. I naturen må man ekspandere eller dø. Den nye dominant kommer til å være oss eller muslimene. Den naturstridige venstresiden er allerede død, de vet det bare ikke ennå. (Se fødselstallene til liberalere.) Det er på tide å ta bladet fra munnen. I denne striden er det ingen mellomposisjon. Hver dag du utsetter avgjørelsen, slipper nye horder med fiendesoldater inn. Det er smertefullt å opprettholde en identitet, si at jeg er meg på tross av livshaternes akk og stønn og trusler. Enda mer smertefullt, tror jeg, er det å underlegges og påtvinges en annens identitet, noe du ikke er og ikke kan være. Jeg vet hvilken side jeg er på. Men så var da trønderne alltid de tøffeste og mest krigerske i dette landet.

 5. Poe

  Jeg var jo innskrevet i Altabataljonen jeg, da jeg ble innkalt til militæret.

  Den bataljonen var så opprørsk og anarkistisk og bare dreit tynt i å ta ordre fra offiserene, at de måtte oppløse hele bataljonen etter bare et par dager, og spre oss medlemmene på de andre bataljonene.

  Men det hjalp ikke mye ... selv nektet jeg å ta i mot noen som helst av de sinnssyke ordrene deres og lå bare i senga mi og leste Sven Hazel dagen lang og slafset i meg godteri og drakk cola ... inntil de tuppet meg i ræva ut av hele armeen etter 8 dager da de måtte innse nederlaget og forsto at de aldri i verden ville kunne lage soldat ut av meg...

 6. Poe

  Men jeg digga den fengende og morsomme lyden av reveljen om morran, tror det var halv seks eller en lignende ukristelig tid de forsøkte å tvinge oss opp på .. da var det deilig å bare legge seg godt til rette under dyna og snorke videre...:)

 7. Poe

  Stian, du var vel i Altabataljonen du da du ble innkalt for å gjøre din plikt for fedrelandet?

  Du virker litt makelig anlagt, så jeg regner med du var sniper eller noe sånt...det er jo en jævla fin jobb, kan bare sitte oppe i trærne og surfe på Facebook og i pausene plaffe ned fiendens soldater når de passerer intetanende nede på bakken...

 8. Øystein Tranås Kristiansen

  Sven Hazel, ja. Fyren er nok en skurk og en svindler, men det er fantastiske bøker. Den som ikke kan la seg underholde av Sven Hazel må være preget av den engstelse som er forfinelse. Vi må huske at livet selv er vulgært, og at Homer inneholder sin andel ... krumsprang. På den annen side, hvis man ikke kan verdsette høykultur er det noe galt med registreringsapparatet.

 9. Stian M. Landgaard

  Poe, da jeg var på sesjon i 1996, satte jeg Ingeniørvåpenet som førstevalg. Var på den tiden interessert i matematikk og fysikk (den interessen forsvant da jeg senere samme år fikk det for meg å bli forfatter) og tenkte at jeg ville ha noen intellektuelle utfordringer i militæret. Var på alle vis fit for service, med ett unntak: Jeg var ganske nærsynt og brukte linser. Men det skulle ikke bli noe problem, sa de.

  Dog, da jeg skulle innkalles neste år, fikk jeg beskjed om at et stort årskull koblet med nedskjæringer i Forsvaret (den kalde krigen hadde vært over noen år) medførte at alle rekrutter som hadde "fysiske skavanker" av noe slag, ble overført til inntak i 1998 isteden. Jeg måtte søke særskilt dersom jeg absolutt ville avlegge førstegangstjenesten i 1997. Men jeg tenkte at jeg da kunne begynne å studere litt først, kanskje jobbe litt, og så gå inn i 1998.

  Men da 1998 opprant, hadde Vernepliktsverket skiftet mening igjen. De hadde ikke plass til å ta inn det overskytende 1997-kullet likevel, så jeg fikk beskjed om at med mindre jeg søkte særskilt, eller jeg innen fylte 28 år hadde tilegnet meg en utdannelse Forsvaret hadde bruk for (medisin, teologi), kunne jeg regne meg som permanent dimittert fra tjeneste. Jeg trengte altså ikke å avtjene noen siviltjeneste heller.

  Den gangen tenkte jeg at dette var supert, for jeg slapp å kaste bort et år som burde brukes til viktigere ting, som studier. (Min morfars ord ekkoerte innenfor skallefjelen.) Men i ettertid har jeg angret på at jeg ikke gikk inn i militæret og tilegnet meg den erfaringen.

 10. Poe

  Teologi er en utdannelse Forsvaret har spesielt bruk for ja...faen assa at jeg aldri ble prest!

  Ypperstepresten Poetrixx er her, gjør honnør assholes ...amen!

  Jaja ... får trøste meg at jeg får honnørbillett på offentlige transportmidler...

 11. Poe

  ``Men i ettertid har jeg angret på at jeg ikke gikk inn i militæret og tilegnet meg den erfaringen.``

  Og tatt en Tjostolv/Joshua journey ut i eventyret?

 12. Øystein Tranås Kristiansen

  For meg var det et spørsmål om ære å gjennomføre førstegangstjenesten. Jeg ville vise min mor at jeg var en kriger, så hun kunne være stolt. Ironien er med det at jeg har vært i militæret, mens andre som antakelig er langt mer egnet slapp unna. Som jeg tenkte da jeg så portrettbildet av meg som soldat fra den gangen. "Det er nok urovekkende å ha en sperg til å forsvare seg. Det er enda mer urovekkende at denne spergen ikke lenger er villig til å forsvare dere." Antakelig hadde jeg egnet meg best som snikmorder, siden jeg ser så troskyldig ut, samtidig som jeg er opportunistisk som få andre. En geriljakriger som plantet håndgranater og feller overalt hadde også vært tingen.

  Angående titler, fantaserer jeg jo om å ha sex med en kvinne som har høyere rang enn meg. For at det skal være en mulighet må hun jo ha høyere rang enn meg. Helt meningsløst er det altså ikke.

 13. Poe

  Btw...gjett hvem som kommer til Berlin på søndag?

  Vi fant plutselig ut at vi ikke orker enda en dyster vinter i deppelandet Polen, så vi setter kursen for sydligere strøk på lørdag i min gamle vaklevorne camping car fra 1988.

  Først Berlin, så Paris..deretter Portugal og Espana.

  Så skal jeg til Oslo i november og desember for å tjene 100-200000 kr minst på salg av diktene mine pluss Erlik Oslo, og for de spenna akter vi oss på en tre måneders lang odysse rundt i Amerika...Florida, Mexico, Rio...u name it...:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.