Hopp til innhold

Utgivelser høsten 2006

Til høsten kommer det etter all sannsynlighet ut to bøker som jeg har hatt et visst håndlag med. Den ene boken er en roman på Aschehoug, min skjønnlitterære debut, hvilket betyr at ti år med skrivning endelig bærer frukter. Den andre boken er en oversettelse av Friedrich Nietzsches verk Morgenröthe, som utgis på Spartacus.

Etterhvert er det mange som har fått snusen i at jeg har en roman på trappene, og de fleste spør hva den handler om. (Nesten ingen spør hva den heter.) Jeg burde derfor ha fått god trening i å besvare dette spørsmålet, men det er ikke så lett for en forfatter å overskue de mest sentrale momentene som beskriver hans bok. En lignende versjon av dette problemet har jeg støtt på i mine gjentatte forsøk på å formulere baksidetekst til romanen. Et eller annet informativt og fengende på samme tid. Foreløbig er jeg kommet til kort.

Men for å gjøre et forsøk: Romanen handler om en filosofistudent som prøver å takle en usikker yrkesfremtid hvor universitetet er i radikal endring, og en broket fortid på det familiemessige plan. (Se der, det var ikke så ille. Men det hørtes litt kjedelig ut. Jeg mener å tro at boken er ganske spennende. Det sier i hvert fall noen av dem som har lest den.)

Noen ord om Morgenröthe isteden, da. Å oversette er en befriende oppgave. Man er ikke ansvarlig for innholdet, bare for formen. Men det er ingen enkel sak å overføre Nietzsches polystilistiske kunstprosa fra et hundre år gammelt tysk til et mer eller mindre moderne norsk. Mange timer med nitid flikking og litt hjelp fra en tyskspråklig kjæreste har forhåpentligvis reddet meg unna de verste fallgrubene. Man får håpe at også forlagskonsulenten har falkeblikket i orden.

I hvert fall: To bøker kommer til høsten. En roman på Aschehoug, sannsynligvis i august. En oversettelse på Spartacus, sannsynligvis senere. Mer informasjon vil følge når tiden nærmer seg.

Facebook

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.